IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката търси решение на високите цени на газа в Чирен

Тези цени са проблем както за Булгаргаз, така и за частните компании, заявиха представители на бранша на среща с енергийния министър

12:02 | 19.02.23 г. 5
Министърът на енергетиката Росен Христов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Министърът на енергетиката Росен Христов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Проблемът с високата цена на нагнетения газ в хранилището Чирен е била обсъдена на среща между министъра на енергетиката Росен Христов и представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

“Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена”, поясни министърът. И двете страни са били категорични, че тази цена е проблем както за държавното дружество Булгаргаз, така и за частните компании.

“Изваждането на този газ и пускането му на пазара води до увеличаване на цената за крайните потребители. Задържането му в Чирен също е проблем, защото по този начин от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови изисквания за управлението на газохранилището”, обясни Росен Христов.

Той благодари, че към търсенето на решение са се присъединили и частният сектор, и синдикати.

Всички участници в срещата са определили разговора като конструктивен, тъй като са били набелязани конкретни мерки, които да бъдат предприети през следващите седмици.

В тази връзка е сформирана работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви програма за компенсации и да се търси одобрение от Европейската комисия. Целта е да се постигне стабилна и приемлива цена на газа за крайните потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
За непрозрачните процедури по закупуване на газ не спряхме за слушаме, ами в крайна сметка след като е допуснато, да си поемат отговорностите. Надявам се да се намери работещо решение на проблема, което да не остави потърпевши са пореден път крайните потребители. След като имаше пари за компенсации за тока, а за газа не се намериха.. сега да се намерят пари, които да покрият разлика от очакваната цена. Не може едни да са за сметка на други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
veskapetkova9
преди 1 година
Най-големият експерт, който може да се претече на помощ в "решаването" на този проблем е гласът на българския потребител на природен газ, който от есента насам въздиша, защото е подложен в неравнопоставеност. За цената на електроенергията има компенсации, а образуването на цената на природния газ е подложено на грешни решения и спекула, компенсациите за газа са само далечен мираж. Редуват се обещания с оправдания, и компенсациите винаги са на заден план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
borisovaaaaaaa
преди 1 година
То е ясно. Ще го продадат пак на хората и ще го платим... когато са взимали неадекватни решения сега ние ще ги плащаме тези решения... а дори нямаше компенсации за нас потребителите на газ... държавата отново е на топ ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Министерството на енергетиката предложи нов Борд на директорите на "Булгаргаз" начело с Деница Златева, научи NOVA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Пшикает пробка бензобака. Чем опасно и что делатьhttps://***.youtube.com/watch?v=Zz95_VvTxZM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още