fallback

Газовите пазари в Европа могат да се изправят пред предизвикателство през март

Метеоролозите прогнозират студена вълна в края на отоплителния сезон

12:38 | 01.03.23 г. 8

Цената на природния газ в Европа се задържа под нивото от 50 долара от средата на февруари насам. Търговията на нидерландската борса TTF тази сутрин се извършва при нива от около 48 евро за мегаватчас с доставка през април.

Но пазарът може да се окаже под натиска на очаквано влошаване на времето в края на зимния сезон. Според прогнозата на Maxar Technologies, цитирани от Bloomberg, температурите през март за кратко ще паднат под средното за сезона и може да се очаква снеговалеж в северните части на континента, включително Германия и Великобритания. Това означава и увеличаване на потреблението на природния газ.

Прогнозата за застудяване в първата половина на март се потвърждава и от германските метеоролози, цитирани от Bloomberg. Температурите ще останат ниски до края на месеца в отделни части на континента, допълват още те.

Досега меката зима помогна на страните от ЕС да запазят голяма част от резервите си от природен газ. По данни на Евростат в периода август 2022 година - януари 2023 година потреблението на природен газ намалява с 19%. В своя тримесечен доклад от Международната агенция за енергетика (МАЕ) пък отбелязват, че през цялата минала година европейските страни са намалили потреблението с 13% на фона на рекордните цени на суровината, топлото време и мерките за енергийна ефективност на бизнеса и домакинствата, както и заради преминаването към алтернативни на газа горива заради кризата, породена от Русия.

Газохранилищата са пълни до почти 62% от капацитета си - рекордно количество за това време от годината за последните години. Данните на Gas Infrastructure Europe за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до малко над 77% от капацитета си.

Германия също опази голяма част от газа в газохранилищата си, които към 28 февруари са пълни до 70% от капацитета си.

Пълните газохранилища притискат цената на газа и носят спокойствие за следващия зимен сезон. Очакваното застудяване в първата половина на март обаче може да ограничи резервите и да бъде предизвикателство за търговията на газовите пазари. Но дори и със застудяването в края ѝ това ще бъде една от най-топлите зими за последните 40 години, прогнозира още Maxar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 01.03.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още