IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК опитва да скъса връзката между цената на тока и изкопаемите горива

Брюксел залага на дългосрочни договори, за да предпази потребителите от волатилността на пазарите

21:25 | 14.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

С предложения за ревизия в няколко директиви Европейската комисия (ЕК) ще опита да направи цената на електроенергията по-малко зависима от изкопаемите горива. Това е част от мащабната реформа на енергийния пазар, която се подготвя от известно време, а целта е да направи електроенергията достъпна за бизнеса и домакинствата.

Една от най-сериозните промени е насърчаването на дългосрочните договори за доставка на електроенергия, включително и с фиксирани цени. Според обясненията на ЕК това трябва да доведе до предвидими разходи и да насърчи инвестициите, особено в зелени мощности.

Навлизането на зелените мощности  постепенно  трябва да изместят изкопаемите горива от енергийния микс. По този начин потребителите ще бъдат защитени от волатилността на пазара на изкопаемите горива, която е типична в последните месеци и особено след началото на войната в Украйна.

Предложението съдържа още и стимули на инвестиции във възобновяема енергия чрез т.нар. договори за разлика от държавата или от частни споразумения за изкупуване на електроенергията. Договорите за разлика предвиждат изплащане на компенсации от държавата, ако цената на пазара е по-ниска от определената за даден производител и обратното - връщане на разликата от страна на инвеститора, когато цените са по-високи. Финансирането на тези договори може да бъде направено чрез специални схеми, посочват още от Брюксел.

Договорите за разлика ще бъдат задължителни за производителите на зелена енергия или за ядрени мощности, които получават субсидии от държавата.

Реформата въвежда задължение за държавите в общността да а предоставят публична подкрепа за нови инвестиции в производство на електроенергия с ниски въглеродни емисии и неизкопаеми горива под формата на двупосочни договори за разлика.

По-малките потребители ще могат да се възползват от възможностите за споделяне на собствено генерирана възобновяема енергия.

ЕК иска да въведе още и по-добро сътрудничество между обединението на  енергийните регулатори ACER и националните регулатори, които съвместно да наблюдават целостта и прозрачността на енергийния пазар на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
OHЯ
преди 1 година
Лека полека и ЕС ще отреже всички клонове на изостаналата азиатска държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: onezero007... вятърните централи работят по всяко време , водните централи също по всяко време , геотермалните централи тоже таварищ , приливните централи и те са в тази категория ... :))) ... много слабо таварищ , има по-добри опорки на които да полегнете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
onezero007
преди 1 година
Брюкселските зелки да обяснят кои са тия зелени източници дето ще произвеждат стабилен ток през зимата и през нощта? Ядрената енергия поне да признаваха за зелена можеше да им се вържа на глупостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още