IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total разпродава бензиностанции в Европа

TotalEnergies реорганизира бизнеса си с бензиностанции в четири европейски държави, като ги продава или привлича партньор

10:21 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Бензиностанция на TotalEnergies в Германия. Снимка: Bloomberg LP
Бензиностанция на TotalEnergies в Германия. Снимка: Bloomberg LP

Във връзка с планирания край на двигателите с вътрешно горене в Европа през 2035 г. френската група TotalEnergies иска да продаде мрежата си от бензиностанции в Германия и Нидерландия на канадската компания Couche-Tard. Пакетът включва около 1200 бензиностанции в Германия и 400 в Нидерландия, съобщи енергийната компания.

В Белгия и Люксембург TotalEnergies планира да създаде съвместно предприятие с канадския оператор на магазини за бързооборотни стоки за около 600 бензиностанции. Съвместното предприятие в съотношение 40:60 в полза на Couche-Tard ще притежава и експлоатира 619 бензиностанции в Белгия и Люксембург.

„Бензиностанциите в четирите държави ще продължат да работят под марката TotalEnergies, докато горивото се доставя от компанията, но за срок не по-малко от пет години", допълни компанията, цитирана от AFP. TotalEnergies ще зарежда обектите от двете си рафинерии – в Антверпен (Белгия) и Лойна (Германия).

Двете компании заявиха, че Alimentation Couche-Tard е направила оферта, оценяваща бизнеса в четирите страни на 3,1 млрд. евро. TotalEnergies възнамерява да се „съсредоточи върху развитието на нова мобилност с електрическо и водородно задвижване" в Германия и Нидерландия, където не е пазарен лидер в нито един от случаите. Това включва зарядни станции извън бензиностанциите и дистрибуция на водород. Чрез партньорството в Белгия и Люксембург TotalEnergies планира да увеличи максимално продажбите на бензиностанциите, които не са свързани с горива; компанията е пазарен лидер в това отношение и в двете държави. 

Жалби от природозащитници 

От 2015 г. насам TotalEnergies вече продаде бензиностанции в Италия, Швейцария и Обединеното кралство. Продажбата на обектите е част от стратегията за „трансформиране в мултиенергийна компания и постигане на CO2 неутралност до 2050 г.", пояснява концернът. Това не включва непреките емисии - например от изгарянето на горивата. 

През 2021 г. TotalEnergies заяви, че е изхвърлила около 454 млн. тона парникови газове, 400 млн. от които са непреки. Няколко екологични организации обаче са подали иск срещу компанията за „измамни бизнес практики" във Франция с оглед на това, което смятат за подвеждащи климатични обещания. Обект на Couche-Tard в Канада. Снимка: Graham Hughes/Bloomberg Обект на Couche-Tard в Канада. Снимка: Graham Hughes/Bloomberg

Couche-Tard планира да финансира придобиването, като използва налични парични средства, съществуващи кредитни линии и нов дългосрочен заем, наред с други източници. Главният изпълнителен директор на групата Брайън Ханаш описа придобиването като „силно географско допълнение към съществуващата ни европейска мрежа, което ни позволява да се развиваме заедно в някои от най-силните европейски икономики". Couche-Tard очаква сделката да приключи преди края на годината, но заяви, че „няма сигурност, че офертата ще бъде приета и сделката ще бъде завършена".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още