IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР разглежда още жалби за нарушения на енергийния пазар

Досега комисията е налагала два пъти санкции по REMIT

14:50 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) работи по още жалби за нарушения на пазара на електроенергия на едро по регламента REMIT, каза председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти. Коментарът му е по повод глобата, наложена на един от енергийните търговци преди дни. Решението беше публикувано и на страницата на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER), която също е оказала сътрудничество при разследването на казуса у нас.

КЕВР санкционира Energy Supply със 165 хил. лева заради пазарни манипулации, включващи издаване на лъжливи поръчки. Глобата е наложена по REMIT, регламента, който гарантира прозрачността на пазара на електроенергия на едро. По неговите разпоредби регулаторите могат да разследват различни  пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация на енергийните пазари в ЕС.

От 2019 година до 2022 година в комисията са постъпили 57 жалби и сигнала по регламента за нарушения на пазара, става ясно от доклада за дейноста на комисията за 2022 година. Образувани са 43 проучвания, като броят е по-малък, защото за някои от нарушенията са постъпили по няколко сигнала. Източниците на тези сигнали са различни - участници на пазара, включително и Българската независима енергийна борса (БНЕБ), която сигнализира за засечени съмнителни операции.

Това е втората санкция на КЕВР по REMIT, след като през есента на 2022 година наложи глоба от 1,25 млн. лева на шест енергийни дружества. Сред тях беше и Националната електрическа компания (НЕК), за която санкцията беше най-голяма - над 600 хил. лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още