IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните регулатори в ЕС определиха референтна цена на втечнения газ

Тази цена ще се използва в механизма за определяне на таван на стойността на природния газ

17:49 | 02.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Организацията на енергийните регулатори в ЕС ACER започна да изчислява референтната цена на втечнения газ, която трябва да бъде приложена във формулата за таван на цената на газа в общността. Доскоро от организацията коментираха, че нямат исторически данни, за да изчислят тази стойност. На базата на информация от международни източници в ACER са готови с първата стойност - на 1 февруари тя е 51,21 евро за мегаватчас. Изчисления ще се правят всеки ден.

На TTF, където се търгува основно тръбен газ, цената за 1 февруари е 55,30 евро за мегаватчас, тоест разликата е 4 евро, тоест далеч под 35-те евро, които предвиди ЕК, за да се задвижи механизмът по ограничаване на цената на природния газ.

В последните седмици цената на газа в Европа трайно падна до нивата от около 60 евро за мегаватчас, за което спомогна по-топлото от обичайното време и намаленото във връзка с това потребление. Но през есента цената беше над 160 евро за мегаватчас и това накара повечето европейски лидери да поискат таван на цената на газа.

След дълги анализи от ЕК предложиха ограничение на цената при 180 евро за мегаватчас, но ако разликата между цената на втечнения газ и този на TTF надхвърля 35 евро за мегаватчас. Мярката влиза в сила от 15 февруари и ще бъде активна 1 година.

Таванът върху цената на газа не е част от санкциите срещу Русия, тъй като важи за суровината от всички източници. В последните месеци и делът на руския газ в общия внос намаля съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
One small step for man, one giant leap for mankind
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... днес по риа.ру не честват ли 200-тато изстрелване на Falcon 9 на SpaceX ?! Знам че ви е трън в (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Шило в торба не стои.Централните банкери вчера и днеска борят стъкмистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още