IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICE стартира паралелна газова борса в Лондон, за да заобиколи ценовия таван на ЕС

Мярката цели да помогне на търговците да се справят с евентуални смущения, причинени от новите правила на блока

16:17 | 27.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Intercontinental Exchange Inc. ще отвори паралелен пазар за природен газ в Лондон, за да помогне на търговците да се справят с евентуални смущения, причинени от новите правила на Европейския съюз (ЕС) за предотвратяване на екстремни ценови колебания, съобщава Bloomberg.

Борсовият оператор ще започне да предлага фючърси и опции към индекса Dutch Title Transfer Facility (TTF) на борсата ICE Futures Europe от 20 февруари, пет дни след влизането в сила на временното ограничение на цените в ЕС.

Лондонската борса няма да бъде обект на подобен таван. Базираният в Нидерландия газов хъб ICE Index също ще промени своите правила, за да се съобрази с регламента на блока.

Миналия месец ЕС постигна споразумение за ограничаване на цените на газа до 180 евро, слагайки край на месеците политически спорове дали да има намеса в енергийната криза, която допринесе за исторически ускорената инфлация в региона. Газовите пазари се сблъскаха със значителна волатилност, тъй като Русия ограничи доставките след нахлуването си в Украйна, а служители на ЕС се опитаха да укротят цените, като същевременно избягват всякакви непредвидени последици от пазарната намеса.

Ограничението, което ще остане в сила за една година, изисква няколко одобрения, преди да влезе в сила. ICE, която предоставя възможност за търговия с еталона при газовите фючърси TTF, заяви, че е притеснена, че ограничаването на цените може да има потенциален дестабилизиращ ефект върху пазара.

„Целта на ICE е да създаде пазари, които да позволят на нашите клиенти да управляват риска и ние сме задължени спрямо нашите клиенти да предоставим решения на проблемите, с които се сблъскват“, изтъква Трабю Бланд, вицепрезидент на ICE за фючърсните борси. Лондонският пазар ще действа като „опция за застраховка за клиентите“, ако правилата на ЕС им попречат да търгуват и да управляват адекватно излагането си на риск.

Цените на газа се сринаха, след като достигнаха рекордно високи нива през август, въпреки че все още остават над средните за периода равнища. Холандските фючърси достигнаха цени от 54,82 евро за мегаватчас, най-ниското им ниво от септември 2021 г.

ICE заяви, че ще продължи да публикува сетълмент цени дори и след задействане на тавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
А един мармот в кремля , обясняваше , че справедливата цена за природният газ била 1000 долара за илядо кубика ... :))) ... Са тва 540 евра за илядо справедливо ли е ?! Вероятно не е справедливо . И мармота си гори газчицата на факел на станция Портовая , след като си взриви тръбите към пазар за 170млрд кубици на година ... Ултра умен мармот !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още