IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните министри на ЕС договориха таван на цената на газа от 180 евро за мегаватчас

Мярката ще влезе в сила само след изпълнението на няколко условия, включително и ако разликата между цената на втечнения газ и на борсата TTF е над 35 евро за мегаватчас

18:37 | 19.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийните министри на ЕС договориха таван на цената на газа от 180 евро за мегаватчас

След месеци на дискусии министрите на енергетиката от Европейския съюз успяха да стигнат до съгласие за таван на цената на природния газ от 180 евро за мегаватчас, съобщават от Съвета. Информацията по-рано беше съобщена от премиера на Чехия, чиято страна е ротационен председател на ЕС Петр Фиала в Twitter.

Този механизъм ще влезе в сила единствено ако разликата между цената на втечнения газ на световните пазари и на борсата TTF надхвърля 35 евро за мегаватчас.

Оригиналното предложение на Европейската комисия беше за много по-висок таван - от 275 евро за мегаватчас. Има още едно условия механизмът за ограничаване на цената да влезе в сила - ако цената на нидерландския хъб TTF надхвърли тавана за повече от три дни. Идеята на Брюксел беше за по-дълъг срок - от 10 дни.

Мярката ще влезе в сила от 15 февруари 2023 година и ще бъде активна за срок от 1 година.

Идеята за таван на газа не е санкция директно към Русия, макар че с действията си от есента на 2021 година руската страна положи основите на енергийната криза в Европа. Лагерът на държавите, които подкрепят искането, сред които е и България, настоя за ограничението, за да бъдат защитени потребителите и икономиката от рецесия.

В полза на решението в крайна сметка е гласувала Германия - един от най-големите противници на идеята. Другите две държави в този лагер - Австрия и Нидерландия, са се въздържали. Преди вота те имаха своите опасения, че ограниченията в цената могат да заплашат сигурността на газовите доставки.

Против е гласувала Унгария, която вече получи заплахи от Русия, че ще има преразглеждане на договора за доставки на газ, ако ЕС въведе подобни ограничения. На този етап не е ясно дали Будапеща ще получи някакви отстъпки от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: doba що, зада си ръчкат биймърите ли ? :D:D Ако Си продължава да се прави на сатрап, може и да не се събудят скоро, другарю пенсионер! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 1 година
В момента Китай е леко 'заспал' покрай Ковид-а. Когато се събуди ще иска МНОГО петрол и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Катар им го каза в прав текст - има ли таван за цената на който и да е доставчик, Катар няма да сключва дългосрочни договори с ЕС. Защото след като ЕС си позволява такова отношение към най-големия си доставчик, всеки друг може да бъде тормозен по този начин. А Катар е най-големият доставчик на втечнен газ в света. Да си търсят други будали за доставчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още