IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Аурубис“: Предприемаме редица мерки за намаляване на въглеродните емисии

Компанията има проект за четвърта фотоволтаична централа у нас, казва Мартин Катинов, мениджър „Енергийни проекти“

16:30 | 03.04.23 г.
Снимка: Аурубис България
Снимка: Аурубис България

Зелената енергия и енергийната ефективност са все по-важни теми в обществото ни. Какви са иновациите и добрите практики в тази сфера, какви са тенденциите в търговията и инвестициите в сектора и какви са алтернативните форми за енергийно захранване са сред ключовите въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на първото издание на специализираното събитие Energy of Tomorrow на Investor.bg.

По тези теми разговаряме с инж. Мартин Катинов, мениджър „Енергийни проекти“ в „Аурубис България“, който ще бъде сред лекторите на Energy of Tomorrow на 20 април в София.

- Какви мерки предвижда компанията във връзка с политическия натиск за намаляване на въглеродните емисии и потреблението на енергия в индустрията?

„Аурубис“ предприема редица мерки да постигне своите цели за намаляване на въглеродните емисии, както и да оптимизира потреблението на енергия. От една страна, работим по множество проекти, свързани с производството на енергия за собствени нужди. Сключване на дългосрочни PPA договори (Power Purchase Agreement - договор за изкупуване на електрическа енергия, бел. ред.) с производители на зелена енергия също е опция за нас. Част от проектите са свързани с енергия от слънце, вятър и вода, както и оползотворяване на отпадна топлина от нашето производството.

От друга страна, инвестираме и за намаляване на собственото ни потребление на енергия чрез проекти за обновяване на стари двигатели и помпи с нови по-енергийно ефективни, като същевременно оптимизираме процесите ни, консумиращи енергия, чрез въвеждането на системата за енергиен мениджмънт ISO 50 001.

Мартин Катинов
Снимка: Аурубис България

Инж. Мартин Катинов е мениджър „Енергийни проекти“ в „Аурубис България“. От присъединяването си към екипа на компанията от началото на 2022 г. Мартин работи по иновативни проекти за генериране на енергия от възобновяеми енергийни източници като слънце, вода, вятър и отпадна топлина. Основният фокус на работата му включва и решения за оптимизация на процесите за по-добра енергийна ефективност.

Мартин Катинов е магистър по електроника от Технически университет – София със специализация „Електронни системи за контрол и управление“, както и магистър по бизнес администрация от Нов български университет.

- В края на миналата година „Аурубис“ обяви инвестиция в размер на 20 млн. евро за разширяване на соларния парк в комплекса край Пирдоп и Златица. Какви са ползите от този проект за компанията и предстоят ли други подобни инициативи?

Вече имаме избран изпълнител за двете бъдещи фотоволтаични централи - Аурубис 2 и Аурубис 3, които ще бъдат с мощност над 13 мегавата. След инсталирането им на собствени терени се очаква да генерират около 17 хил. мегаватчаса на година, което е равно на енергийните нужди на около 5 хил. домакинства. Когато са готови, фотоволтаичните паркове ще покрият около 6% от текущите енергийни нужди на завода на „Аурубис България". Имаме проект и за четвърта фотоволтаична централа - Аурубис 4. Тя ще бъде с инсталирана мощност около 20 мегавата.

- Има ли място вятърната енергия в енергийната стратегия на „Аурубис“?

Енергията от вятър не е нещо ново за групата „Аурубис“. Колегите от Белгия вече имат изградени вятърни турбини. В момента в България сме на фаза предварително проучване на възможностите за изграждане на вятърни турбини за генериране на електроенергия за собствени нужди.

- Ролята на водорода като зелено гориво на бъдещето се превърна в един от водещите дебати на европейско ниво. Той се разглежда и като възможен заместител на изкопаемите горива в енергоемката индустрия. Какво е мнението на компанията по тази тема и може ли водородът да се приеме като още една алтернатива за енергийните нужди на „Аурубис“?

„Аурубис“ винаги се старае да бъде в крак с новите технологии, затова и от няколко години работим по тестове с водород. За момента той се използва само за нашите анодни пещи в Хамбург и резултатите са положителни. Колегите ни инженери работят и по други решения в тази посока, за да се увеличи ефективността и това да ни доближи до поетия от нас ангажимент за въглеродна неутралност най-късно до 2050 г.

Аурубис България
Снимка: Аурубис България

„Аурубис България“ е част от Aurubis AG, водеща европейска производствена група за мултиметали, базирана в Хамбург, Германия. Компанията стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е със структуроопределяща роля за икономиката на България. Основната дейност е преработването на медни концентрати, производство на рафинирана мед, регистрирана на Лондонската метална борса като бренд „Пирдоп“, на медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат.

Инвестициите в модернизация на производството и опазване на околната среда надхвърлят 700 млн. евро от 1998 г. Компанията е сертифицирана по световния стандарт за устойчиво развитие в медодобивната индустрия The Copper Mark. „Аурубис България“ следи и въвежда последните технологични новости. Разполага с активни екипи за инженеринг и развойна дейност, с които внедрява редица иновативни проекти. 

- Нека погледнем общата картина по-дългосрочно. Каква енергетика очаквате да задвижва българската, европейската и световна икономика  след 20 години и какво ще е  мястото на старите технологии в нея?

Според мен през следващите 10 години енергийният сектор ще се промени съществено, което ще доведе до промяна в методиките за балансиране, както и в необходимост от укрепване на електропреносната мрежа. След 20 години със сигурност значително ще се е увеличил процентът на възобновяема енергия – като соларни паркове, вятърни паркове и офшорни такива. Водните и помпено-акумулиращите водни електроцентрали ще запазят своята роля на балансиращ товар.

Към момента ядрените електроцентрали изглеждат като единствения базов товар, който има по-дългосрочна перспектива, при условие, че успява да се осигури, разбира се, безопасността. Тук важна роля за справяне с предизвикателствата ще бъде и диверсификацията, големите консуматори да се стараят максимално да произвеждат сами необходимата им енергия. Път, който ние в „Аурубис“ сме поели.

Повече информация за програмата на Energy of Tomorrow може да получите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още