IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените сили в Г-7 обещаха да изключат Русия от пазарите на уран

САЩ и европейските им съюзници все още не могат да се договорят за санкции срещу ядрения сектор в Русия

15:39 | 17.04.23 г. 5
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ядрените сили в Г-7 обещаха да сложат край на доминацията на Русия върху световните пазари на ядрено гориво, като потенциално прекъснат изключително важен източник на геополитическо влияние за руския президент Владимир Путин над една година след началото на нашествието му в Украйна, пише Bloomberg.

Канада, Франция, Япония, Великобритания и САЩ се ангажираха в неделя заедно да изключат Русия от световните ядрени вериги на доставка. Дори на фона на западните санкции заради войната държавният ядрен гигант „Росатом“ остава най-големият износител на реактори и гориво в света.

„Това споразумение ще бъде използвано за основа за изтласкване на Путин изцяло от пазара на ядрено гориво и това ще стане възможно най-скоро“, става ясно от изявление на британския министър на енергетиката Грант Шапс. Ангажиментът е бил поет на конференция за ядрената енергетика в рамките на срещата на Г-7 в японския град Сапоро.

САЩ и европейските им съюзници обмислят строги санкции срещу ядрения сектор в Русия повече от година, но не успяват да постигнат споразумение. Притеснението е, че изключването на собствените им ядрени индустрии от руските доставки ще бъде твърде болезнено икономически. „Росатом“ осигуряваше около една четвърт от обогатения уран, необходим за 92-та реактора в САЩ през 2021 г. В Европа централи, които произвеждат електрическа енергия за страни с около 100 млн. души население, все още разчитат на компанията. Русия обогатява най-много уран. Графика: Bloomberg LP Русия обогатява най-много уран. Графика: Bloomberg LP

„Позволихме си да станем твърде зависими от твърде малко източници на доставка“, заяви Дан Понеман, главен изпълнителен директор на Centrus Energy Corp., компания, която се опитва да съживи индустрията по обогатяване на уран в САЩ. „Ще са нужни четири-пет години за замяна на този капацитет, на който светът разчиташе“, допълни той.

Русия е подложена на все по-голям натиск от Международната агенция за енергия заради застрашаване на ядрената безопасност след завземането на най-голямата ядрена централа в Европа в началото на войната срещу Украйна. „Запорожие“ с нейните шест реактора, предназначени да произвеждат една пета от електрическата енергия на Украйна, впоследствие беше подложена на артилерийски и ракетен обстрел, създаващ опасност от изтичане на радиация. Сега централата е оперирана от инженери на „Росатом“.

„Русия показа, че е ненадежден доставчик“, заяви американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм. Страните трябва да преработят веригите за доставка в ядрената област, „да работят с компании и страни, които споделят техните ценности“, допълни тя.

Макар че някои европейски страни, включително България, Финландия и Словакия, предприемат стъпки, за да диверсифицират руското ядрено гориво, „Росатом“ си подсигурява бъдещи доставки с нови проекти за реактори в Африка, Азия и Близкия Изток.

„Росатом“ не е засегната от правилата за неразпространение, наложени от американското министерство на енергетиката. В Индия, която е под западни търговски ограничения, откакто тя тества ядрено оръжия през 1974 г., Русия доставя ядрено гориво и изгражда два реактора, които трябва да заработят през 2025 г. В Китай миналата година „Росатом“ е доставила гориво за над 375 млн. долара за реактор, който американското министерство на отбраната счита, че може да подкрепи запасите от ядрени оръжия на Пекин.

Г-7 ще запази ценовия таван върху руския петрол

Междувременно запознат източник съобщи, че Г-7 ще запази ценовия таван от 60 долара за барел за доставяния по море руски петрол въпреки растящите цени на суровия петрол в света и призивите на някои страни за по-нисък ценови таван, за да се ограничат приходите на Москва, предава Ройтерс. 

Г-7 и Австралия са решили да запазят тавана през последната седмица след преглед на цената от 60 долара, определена през декември с цел да бъде намалена възможността на Москва да финансира войната си в Украйна, съобщи официалният представител пожелал да остане анонимен. 

Това се случва след четири седмици на ръстове на цените на петрола след съкращенията на добива, обявени от ОПЕК+, в която влизат ОПЕК и съюзници начело с Русия, както и заради възстановяването на потреблението от Китай. 

Руският суров петрол се продава с отстъпка от около 30 долара спрямо Брент, каза представителят. 

Представители на коалицията са решили, че ценовият таван дава резултат както за ограничаване на руските приходи, така и за запазване на стабилността на енергийния пазар, но допълниха, че ще продължат да се координират, за да гарантират ефективно наблюдение и прилагане на тавана, допълни представителят. 

Коалицията ще увеличи усилията си за борба с избягването на ценовия таван и наложените санкции на Русия, включително използването на измамни практики за достъп до застраховане и други услуги на коалицията за петрол, търгуван над тавана. 

Членовете на коалицията планират да дадат указания, за да помогнат на доставчиците да откриват признаци за избягване на санкциите като манипулация при следенето на местоположението на корабите и липса на отделно посочени разходи за доставка, товар, мита и застраховка от самия петрол, каза представителят. 

Ценовият таван върху петрола не позволява на компаниите от Г-7 и ЕС да предоставят транспортни, застрахователни и финансови услуги за руски петрол и петролни продукти, ако те се продават над тавана. 

Представителят отбеляза, че в доклад неотдавна Международната агенция за енергия е стигнала до извода, че санкционният режим на Г-7 е ефективен, но не ограничава глобалните доставки на петрол и петролни продукти, а едновременно с това намалява възможностите на Русия да генерира приходи от износ. 

МАЕ съобщи в петък, че приходите на Русия от петрол през март са нараснали с 1 млрд. долара на месечна база до 12,7 млрд. долара, но все още са с 43% под нивото предишната година. 

Руският износ на суров петрол остава последователно над 3 млн. барела дневно и световните пазари са стабилни, каза представителят на Г-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Тия човеччета дали са наясно какви ги вършат? Или разчитат на Клаус Шваб за бързото и успешно редуциране на излишното население на Запад? Щото и сега Уран 235 е много кът и краят му се види до двадесетина години. Ако тия са решили да се отказват от АЕЦ, ок, няма да е първата глупост напоследък. Тъкмо ще има повече за нормалните страни. Язък само за Фукушима, че я гръмнаха заради урана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Дасвидания, таварищ ушшанки! Шут в гАза и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 35
zelka007
преди 1 година
както колективният запад можем без рассийски петрол , газ , желязна руда , дървен материал , роскосмос , неон( нефелници... :))) ... ) , така ще минем и без обогатяване на уран ... за копейкопоклонниците препоръчвам силно , да се напнат да открият кой и защо създаде индустрията за обогатяване на рассийката ... и това е типичен пример , многократно потвърждаван исторически , че блатните opkи не заслужават нищо от циливилизацията ... !! ... пълна изолация ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 1 година
Русия ги изключи от най-евтиния под Слънцето обогатен уран. Янките г*з п*каят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
v_tin
преди 1 година
Имайки предвид дърветата досега, ми е ясно какво ще се случи и с това изключване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още