IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква доста по-евтин газ през май

От началото на месеца цената на газа на референтната борса TTF падна трайно под нивото от 45 евро за мегаватчас

15:52 | 25.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на газа през май ще бъде доста по-ниска от очакваното, стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На 10 април от "Булгаргаз" подадоха заявление до регулатора с прогноза за цена от 90,10 лева за мегаватчас.

На днешното (25 април) заседание обаче директорът на дружеството Деница Златева съобщи, че към днешна дата сметките се променят и цената вече е 79-80 лева за мегаватчас. Това е с почти 20% по-евтино спрямо цената през април, изчисли още тя.

По време на заседанието не беше дискутирана причината за очакванията за по-ниска цена, но на газовата борса TTF от началото на април цената на газа се движи под нивото от 45 евро за мегаватчас. Нидерландската борса е референтна за договорите за доставка на "Булгаргаз".

Окончателното заявление на "Булгаргаз" за цената на газа през май ще бъде подадено на 1 май, каквито са изискванията на наредбата. По-късно този ден КЕВР ще се събере на закрито заседание и за одобрение на новата цена на газа.

Газовите пазари се успокоиха от началото на 2023 година на фона на топлата зима и непрекъснатите доставки на втечнен природен газ в Европа. Междувременно и страните от ЕС намалиха потреблението - и заради промяна на навиците, и заради по-високата цена. За България в периода август 2022 година - април 2023 година потреблението на газ е с 20 на сто по-ниско, сочат данни на Евростат. Те се потвърждават и от газовия оператор.

Още преди месеци "Булгаргаз" договори пълните количества газ, необходими за 2023 година, включително и за газохранилището в Чирен, което е пълно до рекордните за това време на годината 77% от капацитета си. Миксът се формира от тръбния газ от Азербайджан и от втечнен газ, който страната ни ще получава или през терминалите в Турция, или през гръцкия терминал Ревитуса.

Цената на суровината през следващите месеци ще се движи основно от възстановяването на Китай след пандемията от коронавируса и от това дали страната ще се върне към втечнения газ или ще разчита повече на своите въглища за покриване на енергийните нужди, пише в тримесечния анализ на Института за енергийни проучвания към Оксфордския университет.

Оттам допълват, че прогнозите за 2023 година са трудни на фона крехкия баланс на пазара в момента. Събитие като аварията на един от най-големите американски терминали - Freeport през 2022 година, може съществено да измени ситуацията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Ами каквко да кажа за мен природният газ е най-изгодният енергоизточник. Използването му за битови нужди може да намали значително разходите за отопление, готвене и топла вода в сравнение с електрическата енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
OHЯ
преди 1 година
Отново тъжни новини за копейколюбците! А щяхме да мрем без сибирските изпарения , налЕ дрОгарЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още