IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с 8% по-евтин газ от 1 май

Газът в газохранилището в Чирен вече не би трябвало да участва в ценообразуването

16:12 | 10.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продължаващ спад на цената на природния газ прогнозира "Булгаргаз" през следващите два месеца. Компанията е внесла предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената с 8,21% от 1 май спрямо нивата през април, или до 90,10 лева за мегаватчас. Това е цената, която държавната газова компания продава на регулирания пазар без цени за достъп, пренос, ДДС и акцизи.

Очакванията за юни са за цена от 74,59 лева за мегаватчас, което е намаление от над 17 на сто спрямо очакваната цена през май, допълват от компанията.

По закон "Булгаргаз" е длъжна да внесе в КЕВР прогнозната цена на газа за следващия месец до десето число на текущия. Енергийният регулатор само утвърждава предложението, проверявайки изчисленията на компанията.

Предложението за май може да се промени - сегашното предложение е внесено на базата само на няколко търговски сесии в Европа заради Великденските празници. Цената на референтната борса TTF в Нидерландия се движи в широки граници от малко над 51 евро за мегаватчас при затварянето на 3 април до 43 евро за мегаватчас на 6 април, последната сесия до този момент за този месец.

При изслушването на "Булгаргаз" през март председателят на КЕВР Иван Иванов сподели, че скъпият газ в газохранилището в Чирен вече няма да играе роля в ценообразуването, защото сезонът на черпене приключва на 31 март. От компанията не теглят газ от запасите от средата на февруари, но количества участват в микса, тъй като "Булгаргаз" е длъжна да осигури всички заявени количества за месеца. В последните месеци обаче компаниите не довзимат всички поискани по-рано обеми.

Пред журналисти по време на посещение в "Чирен" енергийният министър Росен Христов обяви, че се обмисля национална компенсанция заради скъпия газ в газохранилището. Тя обаче трябва да получи зелена светлина от Европейската комисия по правилата за държавна помощ и от Народното събрание. Българският президент Румен Радев пък коментира по време на предишното заседание на Европейския съвет в края на март, че София ще настоява за европейска подкрепа, тъй като проблемът е общностен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Разглеждайки внимателно фактурата ми за газ, виждам , че крайната ми цена е от много компоненти, а цената за доставка е тази която се мени всеки месец, другите са си все същите. Тя нали се определя от Булгаргаз, единствения БГ доставчик?Булгаргаз продължавайте да сваляте цената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още