IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти натрупаха рекордни парични резерви

В сектора обаче свиват разходи, увеличават дивиденти и изкупуват дългове, вместо да инвестират в нови находища

13:46 | 09.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролните гиганти, наричани още Big Oil - италианската Eni, френската TotalEneries, британските Shell и BP, както и американските Chevron и Exxon, са натрупали рекордните близо 160 млрд. долара парични резерви в края на първото тримесечие, пише The Wall Street Journal. Още десетки милиарди се намират в държавните компании и по-малките играчи в петролно-газовия сектор.

Само Chevron и Exxon заедно имат 48,3 млрд. долара парични резерви, или с 1 млрд. долара повече спрямо началото на годината, сочат данните на FactSet. През 2022 година обединените парични резерви на двете компании прескочиха 40 млрд. долара за първи път от края на 2008 година, когато цената на петрола достигна рекордните 145 долара за барел.

Печалбите на петролните гиганти рязко скочиха след началото на войната в Украйна, дори и на фона на милардните отписвания заради излизането от пазара в Русия. Цените на енергоресурсите се повишиха рязко, което доведе и до ускорение на инфлацията до невиждани от десетилетия нива.

От началото на годината цената на петрола намалява - водещият американски сорт WTI например загуби около 9% от цената си. Това обаче изглежда още не се отразява на бизнеса на петролните гиганти.

През миналата година президентът на САЩ Джо Байдън призова компаниите от САЩ да увеличат местния добив на петрол, за да намалят натиска върху цените на горивата. Финансовите отчети показват, че нищо не ограничава тези действия - в сектора има достатъчно средства, за да бъдат разработвани нови находища. Но това реално не се случва - компаниите свиват разходи и предпочитат да увеличат дивидентите за своите акционери, да стартират програми за обратно изкупуване на акции, но не и да инвестират за разширяване на дейността, отчитат анализатори пред WSJ.

Опасенията за глобална рецесия натежаха върху цената на петрола в последните месеци, но въпреки това финансовите отчети за тримесечието показаха, че петроните компании продължават да трупат печалби. Преди време в сектора често инвестираха рисково - включително и в нови дейности, и неуспехите сриваха цените на акциите им. Сега обаче фокусът е основно върху обратното изкупуване на акции.

Това, заедно с големите дивиденти, привлича инвеститорите и цените на акциите са един от светлите лъчове на фондовите борси на фона на голямата волатилност на стоковите пазари и цените на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още