IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Shell изненадват на фона на нестабилността на пазарите

Компанията ще похарчи 4 млрд. долара за обратно изкупуване на акции

10:41 | 04.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото тримесечие на 2023 година Shell записва печалба в размер на 9,65 млрд. долара, което е леко отстъпление спрямо данните за последните три месеца на 2022 година. Тогава компанията спечели 9,8 млрд. долара.

Финансовият отчет обаче изненадва анализаторите, интервюирани от Ройтерс, които очакваха печалбата за януари - март да достигне около 8 млрд. долара.

От компанията обясняват в своя отчет, че причината за силното представяне е оптимизацията на дейността, както и по-добрите приходи от дейности като преработка, чрез които се неутрализира ефектът от намаляването на цената на природния газ и петрола през този период и новите данъци.

Печалбата в газовия сектор се свива с 18% през първото тримесечие заради по-евтния газ, но в същото време приходите от рафинериите скачат с близо 140 на сто.

Размерът на дивидентите остава без промяна - в размер на 0,2875 долара за брой акция, съобщават още от Shell и анонсират програма за обратно изкупуване на акции в обем на 4 млрд. долара. Преди два дни BP анонсира, че започва да свива средствата, които отпуска по програмата за обратно изкупуване на акциите си.

Петролните гиганти отвъд Океана съобщиха за нови рекордни печалби в началото на годината, постигнати и благодарение на ограничените разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още