IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP започва да свива парите за обратно изкупуване на акции

Компанията изненада анализаторите с по-добри от очакваното данни за първото тримесечие

10:40 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BP стана поредният петролен гигант, който изненада анализаторите с отчета си за първото тримесечие. Компанията е спечелила 4,96 млрд. долара в периода януари - март 2023 година, спрямо 4,8 млрд. долара в предходното тримесечие. Пазарните анализатори прогнозираха печалбата да достигне до не повече от 4,3 млрд. долара, пише Ройтерс.

От публикувания на сайта на компанията финансов отчет обаче е видно намаление на печалбата на годишна база - през първото тримесечие на 2022 година компанията е спечелила 6,24 млрд. долара. Финансовите резултати отразяват пазарната ситуация и намалената работа на рафинериите, отчитат от BP.

През първото тримесечие са финализирани операции по обратно изкупуване на акции на стойност 2,2 млрд. долара. Компанията започва да намалява средствата за това перо - през четвъртото тримесечие за обратно изкупуване на акции бяха отделени 2,75 млрд. долара, а за предстоящите три месеца са предвидени само 1,75 млрд. долара. За целта ще бъдат използвани 60% от натрупаните кешови резерви.

ВР запазва нивото на дивидента - 6,61 цента за брой акция.

По отношение на плановете си за декарбонизация от компанията отбелязват отделно покупката на дял от 40% от проекта за улавяне и съхранение на въглеродни емисии "Викинг" в Северно море, както и още няколко подобни в североизточна Англия.

BP планира още да участва в проект за производство на зелен водород в испанската провинция Валенсия.

В края на миналата седмица Exxon и Chevron съобщиха за ръст на печалбите си и през първото тримесечие. На 4 май се очакват данните и на най-големия европейски конкурент - Shell. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още