IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти трупат средства, защото не знаят къде да инвестират

Рекордните цени на природния газ обърка плановете за зелени проекти на Big Oil

15:28 | 10.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2022 година приключи с рекордни печалби за петролните и газовите компании. Те използваха натрупаните средства, за да повишат дивидентите или за обратно изкупуване на акции, но много от тях още не могат да преценят къде да инвестират на фона на плановете за зелен преход, пише The Wall Street Journal.

Ръстът на цената на природния газ през 2022 година е аргумент за увеличаване на средствата към проекти, свързани с изкопаеми горива. Големите публични компании обаче на този етап не са склонни отново да инвестират в добив на петрол и природен газ. От друга страна, те не могат да преценят към коя зелена технология да се насочат.

И в крайна сметка се оказва, че петролните и газовите гиганти не инвестират нито в зелени проекти и въглеродна неутралност, нито в изкопаеми горива. През миналата година бизнесът е реинвестирал около 310 млрд. долара в дейността си. Но ако през миналата година компаниите действаха както обикновено, те биха реинвестирали 580 млрд. долара. В същото време средствата, отпуснати за дивиденти, са 170 млрд. долара, а за обратно изкупуване на акции  - 140 млрд. долара. Това е съществено повече от средното за последните 10 години.

Проблемът е, че секторът получава противоречиви сигнали от всички страни. Президентът Джо Байдън например ги призова да увеличат добивите, за да бъде ограничен ръстът на цената на горивата. Но в същото време на компаниите им се налагат допълнителни данъци заради свръхпечалбите в резултат на рекордните цени на горивата, което обезсърчава компаниите да развиват тази дейност - особено в Европа.

Френската TotalEnergies например оряза инвестиции за добив на петрол и газ в Северно море заради нови такси от британското правителство.

Другата опция за инвестиции на петролните и газовите гиганти са зелените мощности. От една страна това има широка публична подкрепа, защото се изпълняват целите за въглеродна неутралност, увеличават се възобновяемите мощности. Но в момента няма голяма яснота за технологиите, свързани с енергийната трансформация. Предложенията са в широк спектър - нови ВЕИ мощности, улавяне на въглероден диоксид, нисковъглеродни газове и т.н. Има голям интерес към чистия водород, но печалбата от подобни проекти на този етап може би изглежда разочароваща за гигантите.

Това положение може да се промени съществено на фона на войната в Украйна и плановете на европейските държави за енергийна независимост, която е свързана основно със зелената енергия. Още повече, че и акционерите все по-явно притискат за нови насоки в инвестициите и повече внимание към зелените проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
най добре в частна армия :D:D:D така е модерно тия дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още