IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери съдят Shell заради липса на климатични амбиции

Искът е подаден във Великобритания

17:45 | 09.02.23 г. 4
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Група акционери на Shell са завели иск срещу Борда на компанията в британски съд, пише Bloomberg. В него е записано, че управляващото тяло на компанията не е приело стратегия за енергиен преход спрямо изискванията на Парижкото споразумение.

По този начин Бордът поставя Shell под риск въпреки заявките, че са готови да управляват този риск, коментира един от адвокатите зад иска - Пол Бенсон от организацията ClientEarth, която се занимава с екологично право.

Bloomberg припомня, че Парижкото споразумение беше прието през 2015 г. и целта му беше да ограничи повишаването на температурите до 2°С спрямо прединдустриалните нива. Рекордните температури пез 2022 г. показват, че ефектите от климатичните промени започват да се усещат все по-осезаемо.

Говорител на Shell коментира, че не приемат обвиненията на ClientEarth. "Нашите директори са съобразили своите правни задължения и както винаги работят в интерес на компанията", твърдят оттам. Компанията има стратегия да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Това не е първото дело за климатичните амбиции на петролната компания. Съдът в Хага нареди на Shell през 2021 г. да увеличи целта си за намаляване на емисиите - с 45% до 2030 г., спрямо нивата през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Баце не четеш ли материалите ?! Само заглавията ли четеш ?! Де е Хага , де е Върховният съд на Англия и Уелс ... :))) ... И има лекинка неточност , ClientEarth съди борда на компанията от 11 директори , защото не взимат мерки по Закон за дружествата на Обединеното кралство , а е тяхно задължение , и по този начин с бездействието си прецакват дългогодишните акционери . В случая търсят лична отговорност за бездействие ... :))) ... Пенчо бре чети ... !! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС можеш, що да не можеш... но след като съда види че си акционер в гъзпром и въпреки това коленичиш на джуджето, че решът че си *** и луд .. и иска ти ще отпадне и ще ти сложат запор и екскурзия до лудницата! Така че стой тихо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Безгранична прос.тотия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Усещам как "съдът" в Хага в един момент ще се превърне в красив голям факел. Разсипаха страхотна компания с техните безумия. А на тия акционери ще предложа да си продадат акциите, щом не им харесва бизнеса на компанията. Все едно някой непушач да купи акции от ВАТ и да ги даде под съд, че произвеждат цигари. А аз мога ли като акционер, да дам под съд тия, дето съсипаха Shell, която от водеща петролно-газова компания е на път да се превърне в посмешище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още