IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти са привлечени от Северна Африка

Търсенето на алтернативи на руските енергоресурси връщат интереса към региона, сочен доскоро за много рисков

15:37 | 23.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на алтернативни доставки от страна на Европа накара големите петролни компании да обърнат внимание на позабравената в последните години Северна Африка, пише The Wall Street Journal. Компании като Chevron, Eni и Halliburton започват да увеличават своето присъствие в региона, определян като един от най-сложните за правене на бизне по света.

В месеците след началото на войната в Украйна редица европейски лидери посетиха африканските страни, опитвайки се да подкрепят преговорите за алтернативни доставки на енергийни суровини.

А плановете са налице - италианската Eni ще инвестира в Алжир и очаква да внася около половината количества, които доскоро получаваше от Русия. Още от 2023 година доставките на алжирски газ за компанията ще се увеличат с допълнително 3 млрд. куб. метра. Още толкова втечнен газ Eni ще започне да внася и от Египет.

Американските Halliburton и Honeywell пък подготвят сделки за общо 1,4 млрд. долара за разработване на петролни полета и рафинерия в Либия, страната с най-големите известни петролни запаси в Африка.

Chevron също се оглежда за договор с Алжир, през януари съобщи и за голямо ново находище в Египет.

В последните години политическият риск в страните от Северна Африка намали инвестиционните намерения в региона. Развитието на проектите е заплашено и от бюрокрацията, посочва Джоф Портър, ръководител на американската консултативна компания Risk Consulting, базирана в региона. Според него войната в Украйна дава шанс на Северна Африка да преобърне тенденцията.

В последните месеци регионът започва да се стабилизира и западни петролни гиганти съобщават например, че бойните действия в Либия започват за затихват след 10-годишна гражданска война. Заради нея американските компании избягаха от региона и се фокусираха върху шистовите находища в родината си. Преди ден, на 22 март, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира по време на дискусия в Сената, че САЩ планират да отворят отново посолството си в Либия. Мисията в Триполи беше затворена през 2014 година.

Страните в Африка също опитват да увеличат износа на суровини, за да могат да покрият растящите си разходи за храна, тъй като Украйна е основен износител и войната предизвика ръст на цените през 2022 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
хихи ... незаменимият и най-надежден партньор на колективният запад с пръст в (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още