fallback

Westinghouse подписа договор за проучване за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

По силата на документа ще бъде извършен анализ на инфраструктурата на площадката

15:53 | 15.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Westinghouse и компанията "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" подписаха договор за предварителни инженерни дейности (FEED-договор) за изграждане на нов реактор на площадката на централата. Документът предвижда анализ на съществуващата инфраструктура в Козлодуй за изграждане на реактор от типа AP 1000 и интегрирането му в българската икономика, става ясно от съобщение на сайта на Westinghouse.

Изпълнението на договора ще започне още до края на юни, допълват още оттам.

По-рано тази година двете компании подписаха Меморандум за разбирателство, по силата на който беше създадена работна група за реализацията на плановете за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". След решение на 48-то Народно събрание новата мощност трябва да бъде по технологията на Westinghouse.

Подписването на т.нар. FEED-договор е първата крачка към реализирането на това решение.

В АЕЦ "Козлодуй" в момента работят два реактора по съветска технология ВВЕР 1000. През декември 2022 година служебният кабинет подписа договор за алтернативни доставки на гориво за тези реактора с Westinghouse и се очаква първите доставки да бъдат направени през април 2024 година.

На този етап обаче все още няма одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за промяната  на използваното гориво. Експерти алармираха преди ден, че американската компания няма мотивация, тъй като договорът защитава техните интереси - доставките ще бъдат извършвани и без лиценз от регулатора.

От писмен отговор на служебния енергиен министър до група депутати обаче става ясно, че клауза в договора за доставка на гориво предвижда отлагане на доставките, докато горивото на Westinghouse не получи всички одобрения. 

Войната в Украйна увеличи търсенето на AP 1000 - преди няколко месеца Полша подписа договор за първата си ядрена централа с реактори от тази технология. Девет реактора са заявени и от самата Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 15.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още