IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще повиши вноса на втечнен газ след реформа на газовия пазар

Пекин направи методиката на цената на газа за домакинствата по-пазарно ориентирана

12:22 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай вероятно ще увеличи вноса на втечнен газ през тази година на фона на разхлабването на контрола върху цените на газа за бита, пише Bloomberg. В края на юни властите в страната въведоха нов, по-пазарно ориентиран механизъм за определяне на цената на природния газ, обвързан с разходите на доставчиците. Според изчисленията на Ройтерс цената се увеличава с 13-15% и много китайски провинции вече прилагат новата формула.

Това окуражава компании като China Gas Holdings да увеличат вноса на газ и според представители на компанията ръстът ще е от 30% през тази година. С новата методология за определяне на цената се покрива по-голямата част от разходите, които правят доставчиците във връзка с поскъпването на енергийните продукти заради войната в Украйна.

Компанията планира да увеличи вноса на втечнен газ с 2 млн. тона през тази година, след като има подписан договор за доставка от компании в САЩ в обем на 3,7 млн. тона.

Според представители на China Gas Holdings реформата на газовия пазар ще насърчи продажбите на природен газ за домакинствата, а има и много допълнителни проекти, които бяха замразени заради тавана на цената на газа и сега ще могат да бъдат реализирани.

Дори и без освобождаването на цената потреблението на газ се повишава - компанията, която е сред големите доставчици в Китай, съобщава за ръст на продажбите със 7% на годишна база през първото тримесечие. China Gas Holdings е доставчик на 45 млн. домакинства в страната.

Втечненият газ става основен в Европа след спирането на доставки на тръбен газ от Русия. Цената на нидерландската борса TTF, която е референтна за повечето договори за доставка на континента, се движи в диапазона 25-30 евро за мегаватчас от началото на месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още