IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство готви субсидии в подкрепа на ядрената енергетика

В страната планират да отворят отново ядрените си реактори, но са нужни средства за модернизацията им

14:43 | 26.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японското правителство обмисля субсидии за насърчаване на ядрената енергетика в страната, съобщава Bloomberg. Япония е много силно зависима от вноса на енергийни продукти (основно втечнен газ), като 85-90% от потребяваната енергия е от внос, пише в отделен анализ на Tokyo Review. Цената на енергията често е много висока, особено в периодите с по-ниска стойност на националната валута. 

Страната се отказа от собствените си ядрени централи след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2010 година, но енергийната криза през 2022 г. промени нагласите на властите. Сега в страната насърчават възстановяването на работата на затворените реактори, но преди това ще бъде направена нужната модернизация.

Част от мощностите не покриват всички нови и по-стриктни мерки за безопасност, а модернизацията, която да подобри устойчивостта им на земетресения, вълни цунами и други природни заплахи, е скъпа и рестартът на реакторите може да се забави.

Сега в Министерството на икономиката на Япония обмислят операторите на централите да могат да участват в търгове за разпределение на държавните субсидии именно за ремонтите, с които се покриват стандартите за безопасност, посочва още Bloomberg.

Към момента плановете са търгът да финансира проекти за възобновяеми енергийни източници, с чиято цел ще се намали въглеродният отпечатък на въглищните централи в страната. Средствата ще дойдат от увеличаване на сметките за електроенергия на домакинствата и бизнеса, а целта е постигането на климатичните цели на страната в дългорочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Вдлъбнатите японци трябва да следват примера на тарикатите еуропейци и да заложат на слънцето и вятъра. Те затова са толкова изостанали и нямат никакво бъдеще. Друго си е да чакаш да пекне слънце и дуйне ветрец да пуснеш пералнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още