IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония получи зелена светлина да изпусне водата от „Фукушима“ в океана

Плановете на островната страна са в съответствие с глобалните стандарти за безопасност, изтъква ядреният регулатор

14:29 | 04.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за реализиране на своя план да изпусне обработената радиоактивна вода от авариралата през 2011 г. АЕЦ „Фукушима“ в Тихия океан въпреки яростната съпротива на Китай и някои местни жители, съобщава Ройтерс.

След двугодишен преглед МААЕ заяви, че плановете на Япония са в съответствие с глобалните стандарти за безопасност и че ще имат "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".

„Това е много специална нощ“, изтъкна шефът на МААЕ Рафаел Гроси преди среща с японския премиер Фумио Кишида, на която беше предаден окончателният доклад на регулатора.

По-късно Гроси каза пред журналисти в Японския национален пресклуб, където беше посрещнат от малка група протестиращи, че ще се опита да разсее продължаващите опасения и ще разположи служители на МААЕ в новата централа във Фукушима, за да наблюдава освобождаването на водата.

„Трябва да признаем, че такова нещо не се е случвало преди“, сподели той, добавяйки, че Япония ще има последната дума относно изхвърлянето на отработената вода в океана – процес, който ще продължи между 30 и 40 години.

Японското правителство твърди, че процесът е безопасен, като третираната вода в момента е запълнила резервоари с обем равен на 500 плувни басейни с олимпийски размери, след като е била използвана за охлаждане на горивните пръти на реакторите в централата.

Япония не е посочила начална дата на изпускането на вода в очакване на официално одобрение от националния ядрен регулаторен орган, което касае оператора Tokyo Electric Power (Tepco). Вероятно това ще стане още тази седмица.

Японските риболовни съюзи отдавна се противопоставят на плана, заявявайки, че изпускането на водата ще навреди на препитанието им, след като няколко държави забраниха редица японски хранителни продукти след бедствието през 2011 г.

Петиция против изпускането на водата от регионите около завода е събрала повече от 250 хил. подписа, откакто предложението е било направено за първи път.

Някои съседни страни също изтъкват заплахата за морската среда и общественото здраве, като Пекин се очертава като най-големият критик.

„Япония ще продължи да предоставя обяснения на японския народ и на международната общност по искрен начин, основан на научни доказателства и с високо ниво на прозрачност“, изтъкна от своя страна Кишида по време на срещата си с Гроси.

Чрез посолството си в Япония Пекин заяви, че докладът на МААЕ не може да бъде "пропуск" за изпускането на вода и призова за прекратяване на плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Импeраторът
преди 9 месеца
До: zelka007 ами Делян сега да разкара оборудването от АЕЦ Белене към Украйна - уин-уин :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
безопасен и ефффтин ядрен ток ... :))) ... ще източат 1,3млн тона вода използвана за охлаждане на реакторите ... твърдят че са почистили от нея 62 вида радионуклиди , но не могат да я изчистят от цезий-137, стронций-90 и тритий ... каквото пуснат , теченията ще го разнесът из целият Тих океан за около 6 месеца . ще бъдат засегнати всички крайбрежия и рибните пасажи ... какво причинява натрупването в човешкият организъм на гореописаните радионуклиди , а друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още