IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е на крачка от освобождаване на водата от АЕЦ „Фукушима“ в Тихия океан

Местен регулатор инспектира съоръжението на оператора Tepco, като се очаква оценка най-скоро следващата седмица

15:57 | 28.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският ядрен регулатор може да предостави разрешение още следващата седмица на Tokyo Electric Power Co. (Tepco) за използването на оборудване, което ще освобождава пречистени отпадъчни води от ядрената електроцентрала „Фукушима“, съобщава Bloomberg.

Органът за ядрено регулиране започна инспекция в съоръжението на оператора Tepco, което е предназначено да изпуска водата, като предприятието може да премине оценка най-скоро следващата седмица, заяви пред журналисти председателят на регулатора Шинсуке Яманака, цитиран от Bloomberg.

Предоставянето на одобрение ще помогне на Tepco да направи още една стъпка към достигане на целта за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Фукушима“, която аварира след силно земетресение и последвалото цунами през 2011 г.

Tepco използва вода, за да охлажда отломките и горивото в разрушените ядрени реактори. Тази замърсена течност, заедно с другите подземни и дъждовни води, се обработва, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи. Пречистената вода, която все още съдържа тритий, се събира и съхранявана в около 1000 резервоара около комплекса.

През 2021 г. Япония реши постепенно да изпусне отработената вода в Тихия океан, като се аргументира, че процесът е в рамките на съществуващите глобални насоки и е необходима част от процеса на извеждане от експлоатация на централата. Съседните държави, включително Китай и Южна Корея, възразиха срещу предложението.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която оценява безопасността на плана на Tepco, също финализира доклад по темата. Генералният директор на организацията Рафаел Гроси трябва да се срещне с министър-председателя на Япония Фумио Кишида на 4 юли, за да обсъдят начинанието, информира японската медия Asahi във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
безопасен и ефффтин ядрен ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още