IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония рискува да влоши отношенията си със съседите заради водата от „Фукушима“

Очакваното одобрение от МААЕ за изпускане на отпадните води от ядрената централа в Тихия океан буди тревога в Китай и Южна Корея

16:27 | 03.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония вероятно ще получи одобрение за изхвърляне на повече от един милион кубични метра пречистена вода от авариралата през 2011 г. АЕЦ „Фукушима“ в Тихия океан, което ще влоши отношенията на островната страна със съседните държави, включително с Китай, съобщава Bloomberg.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети Япония във вторник (4 юли), за да представи окончателен доклад за безопасността на процеса и да се срещне с местни политици, включително с външния министър Йошимаса Хаяши. Местният ядрен регулатор също е готов да издаде решаваща оценка.

И двете проучвания са готови да подкрепят оператора Tokyo Electric Power Co., за да започне изпускането на водата — обеми, еквивалентни на около 500 плувни басейна с олимпийски размери — в океана, стъпка, която е необходима, за да позволи пълното извеждане от експлоатация на ядрената централа, която аварира през 2011 г. след силно земетресение и последвалото го цунами, предизвикали най-тежката ядрена катастрофа в света след „Чернобил“.

Япония увери другите страни, че изпускането на водата е безопасно, съответства на стандартната индустриална практика и е необходимо, тъй като около 1000 резервоара за съхранение на територията на АЕЦ „Фукушима“ ще достигнат капацитета си в началото на 2024 г. Други страни с ядрени централи също изхвърлят подобни отпадъчни води в морето, изтъкват от МААЕ.

Междувременно Япония се присъединява към по-широката глобална преоценка на ядрената енергия, като няколко страни искат да повишат енергийната си самодостатъчност чрез съживяване на някои неработещи реактори, добавяне на нови мощности или инвестиране в нови ядрени технологии.

Японският премиер Фумио Кишида планира да засили вътрешната подкрепа за този основен източник на енергия, като усилията на страната да завърши процеса на извеждане от експлоатация на „Фукушима“  се смятат за решаващи за вдъхване на доверие сред широката общественост.

Изхвърлянето на вода от ядрените централи в големите соленоводни басейни е често срещана практика в страните, които разполагат с такива мощности. Източник: МААЕ/Bloomberg Изхвърлянето на вода от ядрените централи в големите соленоводни басейни е често срещана практика в страните, които разполагат с такива мощности. Източник: МААЕ/Bloomberg

Въпреки дипломатическия натиск на Япония, нейният план за освобождаване на водите от електроцентралата усложнява отношенията ѝ с други държави.

Океанът „не е лична канализация на Япония “, разкритикува действията на Токио говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин през юни, предупреждавайки, че предложеното освобождаване на пречистена отпадъчна вода носи рискове за съседните държави и тихоокеанските островни нации. Уан определи плана на Япония „егоистичен ход, който поставя в опасност общите интереси на цялото човечество“.

В същото време китайските социални платформи атакуваха редица японски козметични марки в мащабна кампания, свързана с безопасността на процеса, обвинявайки ги в разпространяване на недоказани твърдения.

В Южна Корея търсенето на морска сол рязко нарасна, тъй като потребителите трупат запаси на фона на опасенията, че отделянето на отпадъчни води може да засегне бъдещите доставки.

Въпреки че правителството в Сеул не се противопостави публично на плановете на Япония, проучване на вестник Yomiuri и южнокорейската медия Hankook Ilbo, проведено през май, установи, че 84% от респондентите се противопоставят на освобождаването на отпадни води от „Фукушима“. Опозиционната Демократическа партия на страната поведе демонстрация в събота, на която според нея са присъствали около 100 хил. души, информира Yonhap News.

Форумът на тихоокеанските острови, група от 18 държави, включително Фиджи, Папуа Нова Гвинея и Австралия, призова Япония да обмисли алтернативи и настоя за допълнителни дискусии относно рисковете.

„Страховете и несигурността на хората в региона са реални, колкото и безопасно да бъде обработено освобождаването и колкото и минимален да е рискът“, изтъква Нанси Сноу, консултант по сигурността и анализатор, базиран в Токио. „Техните опасения не могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка или отхвърлени“, допълва тя.

Отпадъчните води не трябва да се изпускат през лятото, когато жителите ще използват плажовете на страната, посочва от своя страна Нацуо Ямагучи, лидер на партия „Комейто“ – коалиционен партньор на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) в Япония. Нацията ще се придържа към плана си да започне изпускането на водата около летния период, заяви междувременно главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно в понеделник.

Ядрените електроцентрали в Япония. Източник: JAIF/Bloomberg Ядрените електроцентрали в Япония. Източник: JAIF/Bloomberg

През 2021 г. Япония обяви, че планира постепенно изпускане на около 1,3 млн. куб. метра пречистени отпадъчни води от атомната електроцентрала „Фукушима“, които са се натрупали на площадката от 2011 г. Tokyo Electric използва вода, за да охлажда отломките и горивото в разрушените ядрени реактори, като замърсената течност - заедно с други подземни и дъждовни води - се обработват, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи. Пречистената вода, която все още съдържа тритий, се съхранява в големи резервоари на площадката.

Tokyo Electric очаква всички около 1000 резервоара за съхранение да достигне максимален капацитет между февруари и юни следващата година, като компанията твърди, че не може да продължи да освобождава място за допълнителни резервоари, тъй като това теренът е необходим за други части от процеса на извеждане от експлоатация. Съхраняването на водата крие и рискове от течове, които растат с факта, че Япония се намира в силно земетръсна зона.

В един от предварителните си доклади през април МААЕ каза, че операторът е взел предвид проблемите, повдигнати в предишни прегледи на безопасността, и е „постигнал значителен напредък в актуализирането на плановете си“, което сигнализира, че агенцията вероятно ще даде окончателно одобрение. Гроси ще посети „Фукушима“ по време на пътуването си до Япония и ще открие офис на МААЕ на мястото, съобщи агенцията в края на миналата седмица.

Tokyo Electric планира да смеси третираната вода с морска, за да разреди концентрацията на тритий до „доста под“ указанията на японското правителство и Световната здравна организация (СТО), преди да започне да я изхвърля в океана в продължение на 40 години през подводен тунел. Тритият има период на полуразпад от малко над 12 години, изтъква МААЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
OHЯ
преди 9 месеца
А данчоджендъра кво мисли по въпросът ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
zelka007
преди 9 месеца
безопасен и ефффтин ядрен ток ... :))) ... на форумните антиваксъре-газовици силно препоръчвам да се чипкат само с океанска вода от фокушима , полезно било ... после всички часовници около тях светели без проблем ... рашибозука постоянно изпуска радиоактивни облаци от неговите хранилища и се прави че не знае какво е станало ... православни стандарти на безопасност от рассийски мир ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още