IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще стимулира съхранението на енергия със субсидии до 1,8 млрд. долара

Сред предложенията, които Токио ще субсидира, попада и планът на Honda Motor Co. за производството на съоръжения за съхранение на енергия

22:19 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Япония ще предостави до 1,8 млрд. долара субсидии за редица проекти, свързани с големи батерии за съхранение на енергия и чипове, информира Ройтерс, цитирайки министъра на индустрията Ясутоши Нишимура. Мерките бележат засилването на стремежа на третата по големина икономика в света към по-голяма сигурност по отношение на веригите на доставка.

Правителството планира да предостави до 184,6 млрд. йени (1,38 млрд. долара) субсидии за осем предложения, свързани с батерии за съхранение на енергия, и до 56,4 млрд. йени за два проекта, свързани с полупроводници, посочва Нишимура пред журналисти.

Сред предложенията, които Токио ще субсидира, попада и планът на автомобилния производител Honda Motor Co. и разработчика на батерии GS Yuasa Corp да инвестират около 430 млрд. йени за увеличаване на производството на съоръжения за съхранение на енергия, като министерството предоставя до 158,7 млрд. йени субсидии за проекта.

„Имаме големи очаквания, че това ще доведе до стабилни доставки на акумулаторни батерии и насърчаване на зелена трансформация“, изтъква Нишимура.

Honda, GS Yuasa и тяхното 14-годишно съвместно предприятие за батерии Blue Energy Co Ltd заявиха, че планират да започнат производство през април 2027 г., като стартът на търговското производство е планиран за октомври същата година.

Компаниите посочиха, че ще започнат с изграждането на нов завод, който ще предлага годишен производствен капацитет от най-малко 20 гигаватчаса (ГВтч), но не уточниха неговото местоположение.

„Бихме искали да отговорим на широк спектър от търсене на батерии в Япония, което се очаква да се увеличи в бъдеще, главно при електромобилите“, споделя  главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още