IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors ще се конкурира с Tesla и при съхранението и управлението на енергия

Планираното звено на компанията GM Energy ще обедини Ultium Charge 360 с две нови операции - Ultium Home и Ultium Commercial

20:36 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. разширява своите операции отвъд производството на автомобили с планове да предлага услуги за съхранение и управление на енергия за жилищни и бизнес сгради чрез новото си звено GM Energy - ход, който засилва конкурентоспособността на американския автомобилен концерн спрямо Tesla Inc., съобщава Ройтерс.

GM Energy ще обедини съществуващата обществена услуга за зареждане Ultium Charge 360 с две нови операции - Ultium Home и Ultium Commercial, които ще предлагат стационарни батерии за съхранение, както и слънчеви панели и водородни горивни клетки, обяви компанията във вторник.

„Навлизаме в цялата екосистема на енергийния мениджмънт“, заяви от своя страна Травис Хестър, мениджър в GM. „Нашата конкуренция в това пространство от страна на (автопроизводителите) всъщност е само Tesla, която е силна компания по отношение на енергийния мениджмънт“, добавя Хестър, който ръководи електромобилните операции в компанията.

Бизнесът на Tesla за производство и съхранение на енергия, който компанията развива вече седем години и който включва соларни панели и стационарни батерии, загуби 129 млн. долара през 2021 г. при приходи от 2,8 млрд. долара.

Според Хестър GM очаква пазарът на съхранение и управление на енергията да се развие до мащаби от 120-150 млрд. долара. Той отказа да даде прогноза относно бъдещите приходи на GM Energy.

Услугата Ultium Home ще предлага стационарни стенни кутии, подобни на модулите Powerwall на Tesla, като продажбите и монтажът са планирани да започнат в края на 2023 г., когато е насрочен пазарният дебют на електрическия Chevrolet Silverado.

Търговската услуга на GM ще предложи възможност на бизнеса за съхранение на енергия чрез по-големи стационарни устройства, както и микромрежи, свързани с водородни горивни клетки, разработени от автомобилния производител. Предприятията от своя страна ще могат да подават енергия обратно на компаниите за комунални услуги по време на пиковите периоди на потребление.

GM ще си партнира със SunPower Corp., за да предостави на клиентите слънчеви панели за подобряване на производството на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още