IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония прави рязък завой в подкрепа на ядрената енергия

Кабинетът на премиера Фумио Кишида ще търси решение на енергийната криза с удължаване на експлоатационния живот на някои реактори и изграждане на нови

20:22 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Японския премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японския премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Япония потвърди, че ще извърши сериозна промяна по отношение на своя енергиен микс, залагайки отново на ядрената енергия, за да се справи с надвисналата криза, съобщава Ройтерс. След катастрофата с АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. страната постепенно спря повечето атомни електроцентрали заради опасеният относно сигурността.

Общественото мнение в третата по големина икономика в света беше враждебно настроено към ядрената енергия, след като преди единадесет години мощно земетресение и последвалото цунами предизвикаха срив в електроцентралата в префектура Фукушима. Напоследък обаче нагласите се промениха поради рязко нарастващите разходи за енергия на фона на продължителната война в Украйна и повтарящите се прекъсвания на захранването през лятото и зимата.

Свикналата с големи земетресения Япония, която по-рано заяви, че не планира да изгражда нови ядрени реактори, сега се ангажира да замени изведените от експлоатация мощности с нови и да удължи живота на активните, информира японското Министерство на индустрията.

Политическият обрат е задвижен от премиера Фумио Кишида, който каза през август, че Япония ще обмисли разработването на реактори от следващо поколение, инструктирайки Министерството на индустрията да създаде план за разширяване на използването на ядрена енергия до края на тази година.

Страните в Европа и Азия също удължават експлоатационния живот на остарелите ядрени реактори, рестартират други и възобновяват плановете относно строежа на някои проекти, отложени след аварията във Фукушима.

Съгласно стратегическия енергиен план, одобрен от кабинета на Кишида миналата година, Япония трябваше да намали зависимостта си от ядрената енергия.

Но новата политика, която беше одобрена от експертна група към Министерството на индустрията в петък, ще позволи на съществуващите ядрени реактори да работят след изтичане на стандартния експлоатационен живот от 60 години, като същевременно ще подкрепи разработването на нови мощности.

Допълнителни подробности ще бъдат обсъдени в парламента следващата година, споделя служител към индустриалното министерство.

Към края на фискалната 2021 г. ядрената енергия от енергийния микс на Япония представлява 3,9%, като сега правителството иска да увеличи дела ѝ до 22% към 2030 г.

Още по време на своята предизборна кампания през миналата година Кишида се застъпи за въвеждането на възобновяема енергия „доколкото е възможно“, заедно с инвестиции в области като батерии и модерни компактни ядрени реактори. Тогава той заяви, че е „важно да рестартираме съществуващите ядрени централи преди да изградим или разширим" капацитета.

„Когато поставяме цели за декарбонизация, трябва да обърнем повече внимание на японската индустрия и да мислим за това отговорно“, изтъква той пред Nikkei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още