IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: Япония ще се насочи към атомна енергия от ново поколение

Според японската медия премиерът Кишида ще поиска рестартиране и на още ядрени реактори

09:06 | 24.08.22 г. 4
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg

Японският премиер Фумио Кишида планира да поиска разработването на атомни електроцентрали от ново поколение, съобщава вестник Nikkei в сряда, цитиран от Ройтерс. Това може да се превърне в голяма политическа промяна около спорния източник на енергия.

Очаква се Кишида да обяви новия план по време на срещата на високопоставени представители Green Transformation, която ще се проведе по-късно в сряда, казва вестникът, цитирайки свои източници.

Ходът би отбелязал пълен обрат за Япония, която спря от работа повечето си ядрени реактори през десетилетието, след като огромно цунами предизвика катастрофа в атомната централа Фукушима Даичи през 2011 г.

Общественото мнение до голяма степен се противопоставяше на рестартирането на ядрената енергия след катастрофата във Фукушима, но отношението се промяна на фона на растящите цени на горивата и горещото лято, което предизвика призиви за пестене на електроенергията.

Миналия месец правителството заяви, че се надява да рестартира повече ядрени реактори навреме, за да се избегне недостиг на електроенергия през зимата.

Към края на юли Япония имаше седем работещи реактора, а три други бяха спрени за поддръжка. Много други все още преминават през процес на релицензиране под по-строги стандарти за безопасност, наложени след Фукушима.

Очаква се Кишида да призове и за още рестартирания на реактори, казва местната медия, както и за удължаване времето, през което съществуващите атомни електроцентрали ще имат правото да работят, преди да бъдат изведени от експлоатация предвид дългите периоди, през които са били изключени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Един Българин Калега, Япония будет използвать новая техналогия, нет древная как използвана в Козлодуя 1-4. Читайте калега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: MinkaМислиш ли , че е толкова елементарно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 1 година
До: Един БългаринДе да можеше и евро-политиците да се вразумят и да спрат с отричането на очевидното. Да, ама не. Перки и слънца за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Де да можехме и ние да рестартираме 1-4 на Козлодуй :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още