IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на втечнения газ на спот пазара може да охлади инфлацията в Япония

Глобалните цени на втечнения газ се понижиха рязко, след като меката зима в северното полукълбо остави енергийните дружества с големи запаси

12:46 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската компания за комунални услуги Tohoku Electric Power Co e платила най-ниската цена на спот пазара за втечнен природен газ (LNG) от над две години, потенциално ограничавайки въздействието на ценовите ръстове при електроенергията, които заплашват допълнително да нажежат инфлацията, пише Bloomberg.

Tohoku е закупила товар с LNG с доставка в края на юли на цена от малко под 10 долара за милион британски топлинни единици (BTU), споделят трейдъри, запознати със сделката. Това е едва една трета от цената, която компанията е платила за декемврийски товар.

Глобалните цени на втечнения газ се понижиха рязко, след като меката зима в северното полукълбо остави енергийните дружества с големи запаси - обрат от миналогодишния недостиг на енергия, който предизвика рекордно ценово рали.

Спот цените за LNG в Северна Азия падат до двегодишно дъно. Източник: Bloomberg Спот цените за LNG в Северна Азия падат до двегодишно дъно. Източник: Bloomberg

Слабото търсене от Китай също оказва влияние върху цените. Няколко японски фирми за комунални услуги вече са до такава снабдени, че предлагат да препродадат част от резервите си на спот пазара, добавят трейдърите.

По-ниската цена на горивото за електроцентралите може да помогне за частично компенсиране на увеличението на регулираните тарифи за електроенергията в Япония, след като нараснаха с 14% до 42 на сто по-рано тази седмица. Това може да предложи известно облекчение за политиците, които се борят за контрол върху потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още