IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните системни банки не подкрепят ядрената енергетика

Това поставя под въпрос достъпа до финансиране на ядрени проекти

22:00 | 07.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нито една от 30-те големи банки в света не е включила изрично ядрената енергия в критериите си за издаване на екологични облигации, сочи анализ на Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че миналата година Европейската комисия обяви ядрената енергетика за устойчива и допустима в зеления преход.

В проучването на изследователите са включени банките, които Съветът за финансова стабилност определя като системни в глобален мащаб. От тях 17 напълно са изключили ядрената енергетика от своите рамки за зелено финансиране. 12 от тях не коментират нищо по темата, а една няма изработена рамка за зелено финансиране.

Според анализатора, който е съавтор на доклада, Мат Боуен това решение е изненадващо, тъй като ядрените централи имат потенциал да помогнат в борбата срещу климатичните промени. По изчисления на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) ядрените мощности трябва да бъдат удвоени до 2050 година, ако светът иска да изпълни своите цели за нулеви въглеродни емисии.

Европейският съюз реши миналата година да включи ядрени електроцентрали в списъка си с инвестиции, които могат да бъдат етикетирани и рекламирани като зелени. Този ход имаше за цел да насочи инвеститорите към щадящи климата технологии, но раздели страните от общността, които не са съгласни относно екологичните характеристики на атомната енергия. Лидер на антиядреното лоби в ЕС е Германия, която се противопоставя на Франция в желанието за развитие на ядрени проекти в Европа.

ЕС включва ядрената енергия в своите зелени стандарти, но нежеланието на системните банки поставя под въпрос достъпът до финансиране за подобни проекти, допълва още Ройтерс.

По данни на Refinitiv през първата половина на 2023 година са издадени рекорден обем зелени облигации в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: raduga ... имаш ли си на идея , колко държави в момента , с подобни на нашата икономика , енергийна консумация и население , са на 100% ВЕИ ... ?! ... които държат газовите и въглищните си мощности само за студен резерв ... ?! ... и о!чудо , не строят ядрени централи , ами експериментират със системи за дългосрочно съхранение на енергия , за да могат и през зимата да държат газовите турбини за студен резерв ?! интересувал ли си се ?! за тях парижкото споразумение не е празен сноп хартия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 месеца
Истинската присъда на атомната енергия . Демек не само че няма кредитират пряко изграждането ами няма и да финансират държавен дълг свързан с нея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
raduga
преди 9 месеца
До зелкаЛенин е казал за такива като теб полезни ***.Като приложат глобалистите CBDC и личния въглероден отпечатък щесетиш ама ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
хихи ... антиваксърете-газовици-ядрени-енергетици , кво стана сега ?! нема кинти за ефффтин и безопасен ядрен ток ... и тва само щото не четат форума математиците в банките , да се информират първа ръка от диванните спецове в ква голема грешка са ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още