IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските зелени облигации ще финансират ядрен проект за първи път

Ядрената енергия става все по-привлекателна в Европа на фона на войната в Украйна

12:53 | 20.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За първи път в Европа със "зелен" дълг ще може да бъде финансиран проект, свързан с ядрената енергия, пише Bloomberg. Става въпрос за плановете на френската EDF да набере финансиране от зелените пазари, включвайки и ядрени проекти.

Това стана възможно, след като институциите в ЕС признаха ядрените проекти и природния газ като допустими в зеления преход на общността. Това решение беше силно критикувано от еколозите - природният газ е по-малко замърсяващ от другите изкопаеми горива, но е източник на емисии метан, които са не по-малко опасни за атмосферата от въглеродния диоксид.

Що се отнася до ядрената енергия, тя е нискоемисионна, но опасенията са свързани с ядрено замърсяване в случай на инцидент. Катастрофите на ядрени централи на о. Три майл (щата Пенсилвания), в Чернобил и Фукушима все още оказват влияние върху инвеститорите и правят трудно разширяването на сектора в последните години.

Затова и някои фондове и инвеститори отказват да се замесват с такива проекти.

Но отвъд Океана финансиране на ядрени проекти със зелени книжа вече се случи - дебютът направи канадската енергийна компания Bruce Power в края на миналата година. Тя беше последвана от Ontario Power Generation по-рано през юли.

Около 60% от инвеститорите, участвали в анкета на Barclays, заявяват, че биха купили зелен дълг за финансиране на ядрено производство. Европейските участници в проучването обаче са най-сдържани. Все пак привлекателността на ядрения сектор се завръща и в Европа на фона на  страховете от енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

От EDF посочват, че правят разлика между зелените облигации, с които ще финансират ядрените си планове, и тези, използвани за разширяването на зеленото портфолио на компанията. Приходите от зелените облигации, емитирани за развитие на ядрените проекти, ще бъдат управлявани отделно.Но създавайки два класа зелени облигации, компанията може да доведе до разкол между инвеститорите, пише още Bloomberg.

Анализаторите очакват в следващите 12 месеца появата на европейски зелени облигации, които да финансират ядрени проекти. Но ядрената енергия ще бъде само част от множеството енергийни източници, който ще получава финансиране чрез тях, коментират анализатори.

"Това не е празен чек за ядрената енергия и природния газ - има подробен списък с екологични критерии и предпазни мерки", обяснява Артър Крибърс от NatWest.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Крайно време беше! Само трябва да се внимава колко зависим си от производителя на гориво. Трябва да има европейски стандарт за даможе всеки да произвежда гориво за теб и си в джаза. Безопасността е важна, но България има и опит в това. Трябваше да ни одобрят един такъв планз а въстановяване ама немците много помагат на Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още