IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Путин ще бъде големият победител" - евродепутатите искат да свият таксономията

Допринасят ли съвременните газови електроцентрали за неутрално по отношение на климата бъдеще? Парламентът на ЕС ще гласува по този въпрос днес

10:48 | 06.07.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител в ядрена централа във Франция. <em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Служител в ядрена централа във Франция. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Тежък морален натиск тегне над евродепутатите. По-късно в сряда (6 юли) те ще трябва да решат дали инвестициите в някои газови и ядрени електроцентрали трябва да се считат за устойчиви в рамките на таксономията на ЕС.

Ден по-рано украинският депутат Инна Соусун направи пряка връзка между таксономията и руската инвазия. „Руски ракети удрят нашите градове всеки ден", каза тя на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург. С парите, които Европа превежда на Русия за газ, се финансират тези ракети.

Колкото повече пари се влагат в газовите електроцентрали, толкова повече газ ще се потребява в тях. И досега Европа получава по-голямата част от своя газ от Русия. Все още не е ясно колко бързо той може да бъде заменен с доставки на втечнен газ.

Сред противниците на новите разпоредби са много депутати от ЕС, включително германският депутат от Зелените Михаел Блос. „Путин ще бъде големият победител", предупреждава той в разговор с германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Правилата на ЕС за климата класифицират газовите и ядрените електроцентрали като устойчиви

В таксономията на ЕС се определят критерии за това кога дадена инвестиция допринася за неутрално по отношение на климата бъдеще. Сега с допълнителен правен акт трябва да се уточни, че това се отнася и за особено ефективни газови и ядрени електроцентрали.

Много компании приветстват допълнението и се надяват на по-евтини заеми, с които да финансират новите съоръжения. Тъй като електроцентралите, отговарящи на изискванията на таксономията, трябва да бъдат особено ефективни, може да се спести газ в сравнение с по-старите електроцентрали. В бъдеще тези инсталации ще могат да работят и с водород.

От друга страна, екозащитниците искат възможно най-бързо да се премине към възобновяеми енергийни източници и като цяло отхвърлят изграждането на допълнителни газови електроцентрали. В рамките на дебата за разширяването на таксономията те обединиха усилията си с противниците на ядрената енергетика и политиците, които искат да прекратят вноса на газ от Русия възможно най-бързо.

Данъчна класификация на ЕС за газовите електроцентрали: Опонентите се борят за всеки евродепутат

Нападението на Русия срещу Украйна допълнително разпали и без това разгорещената дискусия. Противниците на таксономията от всички съответни групи в Европейския парламент се борят за всеки един евродепутат. За да бъде отменен правният акт, са необходими 353 гласа по обяд в сряда. „Продължаваме да броим", казва Блос.

Все още няма достатъчно гласове. Въпреки това Зелените разчитат, че някои от депутатите, които досега не са взели решение, ще ги подкрепят в условията на натиск. Депутатите трябва да се запитат как поведението им ще повлияе на геополитическата ситуация, каза украинският депутат Инна Соусун, засилвайки натиска. Според нея отговорът е прост: „Таксиномията разчита твърде много на руския газ“.

Вярно е, че таксономията не прави разграничение според произхода на газа. В нея се определят само изискванията към електроцентралите, които се използват за производство на електроенергия от газ. Въпреки това, докато има недостиг на втечнен природен газ и все още не е наличен водород, руският газ ще се използва масово в европейските газови електроцентрали.

Ако противниците на таксономията успеят да провалят регламента, това ще бъде удар за ЕК. В продължение на месеци разговори хората на Урсула фон дер Лайен проучиха интересите и накрая представиха насоки, с които да бъдат привлечени двете най-големи държави от ЕС.

Класифицирането на газовите електроцентрали като устойчиви беше замислено като отстъпка за Германия, чиито доставки на електроенергия зависят в голяма степен от доставките от Русия. Спецификациите за ядрените електроцентрали имаха за цел да уверят французите, че енергийният преход няма да доведе до големи промени за тях, тъй като страната вече се снабдява основно с ядрена енергия.

Дълго време въпросът се считаше за твърде специален, за да предизвика широка съпротива в Европейския парламент. Сега обаче въпросът за бъдещите енергийни доставки е ежедневна тема. А гласуването за нови инвестиции в газови електроцентрали е крайно непопулярно.

Даниел Каспари все пак ще го направи. Евродепутатът от християндемократите оглавява германската група в Европейската народна партия (ЕНП). „Нуждаем се от тези инвестиции, но мнозина не искат да си изцапат ръцете при гласуването", казва той.

Според него сега въпросът е да се изгради инфраструктура от терминали за втечнен природен газ, тръбопроводи и електроцентрали, които в бъдеще ще могат да работят с водород. „Предприятията, които трябва да оформят енергийния преход на място, се нуждаят от този законодателен акт и ни молят да не го блокираме". И добави: „Искаме да се превърнем в неутрална по отношение на климата индустриална страна, а не в индустриален музей“.

Колегите на Каспари от фракцията на християндемократите, като например експертът по въпросите на околната среда Петер Лиизе и специалистът по финансовите въпроси Маркус Фербер, ще гласуват против таксономията.

Индустрията предупреждава срещу отхвърлянето на таксономията на ЕС

Въпреки че мнозинството е много слабо и става дума за много пари, бизнес асоциациите напоследък се въздържат от изявления и действат по-скоро на заден план. Още през февруари имаше множество документи с позиции и изявления, с които асоциациите обясняваха защо газът трябва да бъде включен в таксономията. Понастоящем почти няма такива съобщения.

Въпреки това Асоциацията на общинските предприятия в Германия (VKU) например обясни, че са необходими „трансформационни електроцентрали", които днес ще работят на газ, а по-късно - с водород, „за да се съпътства разширяването на възобновяемите енергийни източници и увеличаването на ползването на водорода".

„Ако делегираният акт бъде отхвърлен, германското правителство трябва да гарантира икономическото функциониране и разширяване“, казва говорител на организацията.

Федерацията на германската индустрия (BDI) също предупреждава за евентуален провал на изменението на таксономията: „Нищо не се е променило в позицията на BDI", заяви енергийният експерт на асоциацията Карстен Роле. „Повече от всякога се нуждаем от инвестиции в газовата инфраструктура“. Без това решение необходимите инвестиции ще се оскъпят, пояснява той.

Финансови експерти като Фолкер Брюл от Center for Financial Studies във Франкфурт, от друга страна, смятат, че предупрежденията на лобитата са преувеличени. Въпреки че някои институционални инвеститори ще си тръгнат и кредитното финансиране също ще стане по-скъпо, големи компании като EDF не биха имали проблеми с набирането на капитал на пазарите дори и без таксономичния печат. „Единствено условията ще се влошат, но не толкова, че инвестициите вече да не си заслужават", казва Брюл.

Във финансовия сектор преобладава по-скоро безпокойството, че таксономията ще бъде размита. „Ако искаме таксономията да се превърне в златен стандарт за устойчиво инвестиране, не можем да подкопаем доверието в нея, като включим ядрената енергия и газа", казва Брюл. „Много мениджъри на фондове също смятат така“.

 

 

А нуждата от капитал е голяма: финансовите пазари са от решаващо значение за екологичната трансформация на икономиката, се казва в проучване на New Financial. За да илюстрира значението, мозъчният тръст определя в проучването група от около 500 „добри" и около 1000 „лоши" компании в Европа.

Първите произвеждат екологични продукти като слънчеви батерии или вятърни турбини, които забавят изменението на климата. Втората група включва петролни компании, минни оператори, доставчици на енергоизточници и други промишлени предприятия, които ускоряват изменението на климата.

Според доклада "лошите" компании набират на капиталовите пазари средно около 350 млрд. евро годишно. От друга страна, „добрите" компании са получили само 37 млрд. евро през миналата година. Следователно съотношението е около десет към едно.

Сега може да се възрази, че големи замърсители като BP или RWE също инвестират във възобновяеми енергийни източници. Средно обаче „лошите" компании използват само около 12% от набрания си капитал за зелени дейности. По този начин диспропорцията между благоприятните и вредните за климата инвестиции на капиталовия пазар е огромна.

В проучването се казва, че тези цифри показват „неудобна картина" за огромния мащаб на финансирането на фирми, които вредят на климата. Според проучването компаниите, които могат да се считат за „зелени", представляват само 2% от общата активност на капиталовия пазар, докато делът на „лошите" компании постоянно е около 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 2
V.At.
преди 1 година
Горе долу тази статия ми напомня лозунг от вида: "Ако не съществуваше Путин, ние щяхме да го създадем". Искаш надеждна ядрена енергетика - значи си фен на Путин. Искаш газ на поносими цени - очевидно си приятел на Путин. Ами то има американски, азърбейджански, норвежки газ. Има американска, френска, японска ако щете ядрена енергетика. Трябва ли всеки икономически диалог да се свежда до Путин? Сигурен съм, че това много го радва. Вместо да развиваме икономиката си, за всяко нещо гледаме какво ще каже Путин. За такова държане си има диагноза. Абе хора, идете на психотерапевт, ако не помогне има сериозни психиатрични клиники.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ами вече преброиха 40 000 пилчока украинците, до наесен и 50 000 ще станат. А пък за железариите на пилчоците - курника вече е почти празен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Пилците се броят наесен - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата , нема да мине таксономията и газът да стане неутрален . Нема как да се случи ... :))) ... Щото по нищо не се различава от въглищата освен липсата на сажди ... Всичко друго си го има и го генерира при изгаряне и добиване ... Дори гратисен период няма да получи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Импе, газ ИМА, но не е достатъчно ... Не изкривявай истината ... !! ... Различно значение има изречението . Значи , ако си произвеждал 100кв стъкло с 100 кила метан , сега ще произвеждаш 60кв стъкло с 60 кила метан , щото денацификаторите си счупиха турбините и си отрязаха тръбите ... :))) ... Същото важи и за Ханс , ако е топлил 100кв апартамент с 100 кила метан , сега ще топли 60кв от апартамента с 60 кила метан ... :))) ... Тва копейкозависимите имате бая развинтена фантазия ... И м/у другото украинците нещо доста увеличиха руският груз 200 , без да понасят сериозни загуби ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
да... лято е, новините са малко и журналяяята пуснаха нюз генератора! ... тая седмица пускате невероятно безумни преводи на статии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''...А печалбите на Русия дори растат....'' и точно поради тази причина русия е в дефолт по отношение на ДЪРЖАВНИЯ й дълг, нали;0 Техническия дефолт до дни щре премине в обикновен дефолт, защото няма да отпадне условието за връщане на русия в състояние на не- дефолт- ЕВРОПЕЙСКИТЕ И ЕС САНКЦИИ-по- елементарно от това не мога да го напиша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Микроцефалчик, газ НЯМА. Щатският внос намаля наполовина. Норвежкият също пада. Цели отрасли в Германия се готвят за фалит. А печалбите на Русия дори растат. Та кой ще е победителят? Нещо като в укропия, укрите героически бягат и се евакуират в плен, руснаците панически настъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
Какво са се вторачили в този природен газ, като ЕС има на разположение морските находища на газови хидрати/ метан/ на държавите от ЕС с излаз на Черно море...То е достатъчно само те да се разработят промишлено, за да изчезне от икономическата карта на Европа и ЕС руският природен газ...Хем 100 процента НУЛЕВ въглероден отпечатък, хем чисто европейски находища. Не знам защо дума не се издумва за това в ЕП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А "победителя" жуже остана демилитаризирано, обект на присмех от цял свят. За 3 дни Киев, за 2 седмици Берлин, нали така беше великата пиянска армийка? А сега след огромни загуби се бие за някакви украински села и паланки. Докато редовия москал обеднява все повече, младите и умните напускат, а страната му се разкапва и като инфраструктура и като икономика и инвестиции и като население. Та това е победителя жуже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още