IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно зелено финансиране в Европа през 2021 г. - но все още недостатъчно

311 млрд. евро са набрани в региона през миналата година за устойчиви цели, предимно чрез облигации и заеми

10:47 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските правителства, банки и компании са набрали рекордните 311 млрд. евро зелено финансиране през миналата година, което е почти два пъти повече от сумата, достигната през 2020 г., но все още далеч не е достатъчно, за да постигне целта за нетни нулеви емисии на парникови газове от средата на века, сочи доклад на базирания във Великобритания мозъчен тръст New Financial.

"Притеснително е, защото това е доста голямо число и то трябва да се повтаря всяка година през следващите 20-30 години", казва в интервю за Bloomberg Уилям Райт, управляващ директор на тръста. "Не бива да сме безразлични към това."

 

Европа все още е доста по-напред от другите региони в това отношение и сумата, която е отделила за зелено финансиране през 2021 г., представлява около 12% от общата активност на пазара според данните на New Financial. Но за да постигне климатична неутралност до 2050 г., Европа ще трябва да харчи по около 1 трлн. евро всяка година, сочат изчисленията на Европейската комисия.

Зеленото финансиране обхваща средствата, насочени към екологични и устойчиви дейности. Терминът обаче има различни нюанси. Само около 40% от зелените облигации в Европа са "тъмнозелени", което означава, че те финансират проекти с важна роля в прехода към нетни нулеви емисии, според доклада на New Financial. Що се отнася до заемите, свързани с устойчиви цели, само 40% могат да бъдат определени като "зелени" въз основа на анализ на проектите, които финансират.

Докладът разкрива също, че Великобритания изостава в зеленото финансиране от останалата част на Европа с около 4 години. Страната "се бори в по-лека категория", заключава докладът.

Зелените финанси са една от малкото области в банкирането и финансите, в която ЕС е ясен глобален лидер с над 40% от цялата глобална дейност в устойчивото финансиране и ESG (за екологично, социално и корпоративно управление - бел. ред.)

Над 95% от зеленото финансиране в Европа е от облигации и заеми. През 2021 г. почти 200 млрд. евро са набрани чрез зелени облигации, а още 100 млрд. евро са от заеми, става ясно още от доклада на британския тръст.

Акциите представляват само 4% от пазара на зелено финансиране в Европа през миналата година, тъй като на компаниите им е по-лесно да се обърнат към дълговите пазари при търсенето на финансиране за големи проекти.

Около 22% от зеленото финансиране в Европа е свързано с компании, чиято основна дейност е насочена към борбата с изменението на климата, като например производители на слънчеви панели. Същевременно 27% от средствата са набрани от компании, които допринасят за отделянето на емисии, например производителите на петрол. Останалата част от зеленото финансиране е свързано с компании, считани за неутрални по отношение на климата.

Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още