IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби ли зелената таксономия на ЕС връзката с науката?

Използването на природния газ е свързано с емисии метан, които са по-опасни, отколкото се смяташе досега

21:00 | 18.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на февруари Европейската комисия (ЕК) представи дългоочакваната си идея за зелена таксономия, тоест критериите кои инвестиционни проекти могат да бъдат обявени като устойчиви и съответно - допустими за финансиране и в съзвучие с плановете за декарбонизация.

Но това предложение, което призна природния газ и ядрената енергия за съвместими с процеса на зелената трансформация, изгуби връзката си с науката, пише в анализ Bloomberg. Агенцията посочва, че благодарение на лобирането на енергийната индустрия и политическата подкрепа на някои правителства в ЕС, особено Германия, новите правила ще признаят като устойчиви природния газ.

Използването на природен газ обаче е свързано с емисии въглероден диоксид (при горенето), макар и по-малко отколкото при използването на въглища, както и с емисии метан - газ, който се оказва доста по-разрушителен за околната среда, отколкото се смяташе по-рано. Но природният газ получи "зелен етикет" от ЕК и това е нещо, които се следи във финансовите среди и компаниите, използващи газ, ще имат достъп до по-евтин финансов ресурс.

В същото време учени предупреждават, че постигането на целите за недопускане на повишаването на глобалните температури с повече от 1,5°С до края на това столетие минава през пълен отказ от изкопаеми горива. Предупреждение отправиха и съветници на ЕК по темата за таксономията.

Мрежата за позеленяване на финансовата система, обединение, в което участват около 100 централни банки  и финансови регулатори, поиска през 2019 година изготвянето на глобална таксономия, която да даде насоки кои дейности допринасят за постигането на нисковъглеродна икономика, както и кои дейности са застрашени от отказа от изкопаеми горива.

Но в момента има разработени десетки таксономии в различните страни по света. Опасенията на анализаторите са, че сега ЕС ще даде пример и повечето страни ще определят газа като "зелен".

Надежда все пак дават някои големи финансови институции, сред които и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които не смятат да се откажат от плановете си да не допускат инвестиции в изкопаеми горива, включително и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Слава богу,институции като ЕИБ имат почти нулев пазарен дял на кредитните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Надежда все пак дават някои големи финансови институции, сред които и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които не смятат да се откажат от плановете си да не допускат инвестиции в изкопаеми горива, включително и природния газ."... вие съвсем сте изтрещели ...надежда за какво бе ?! ...за скоростно завръщане към ранното средновековие ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
няма значение, защото тя и науката олекна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още