IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови газови проекти вече няма да бъдат от общностен интерес в ЕС

Брюксел намалява до 20 проектите от общностен интерес, свързани с природния газ

17:04 | 19.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) актуализира за пети път списъка с проекти от общностен интерес в енергийната сфера и от съобщението става ясно, че нови газови проекти вече няма да бъдат включвани в този списък.

Предложението на ЕК ще бъде изпратено до Съвета и до Европейския парламент, които имат срок от два месеца да се произнесат по него.

В петото издание броят на газовите проекти е намален от 32 на 20 - единствено тези, които гарантират енергийната сигурност на страните от ЕС. В предишния списък Брюксел потвърди подкрепата си за няколко български газови проекта - новата газова връзка с Гърция (IGB), газовата връзка със Сърбия (IBS), както и модернизацията на газопреносната мрежа, управлявана от "Булгартрансгаз" и разширението на "Чирен".

Намаляват и проектите за електроенергийната свързаност - отчасти защото 14 от тях са вече реализирани, а 12 са свързани с Великобритания, която вече не е част от ЕС. В новия списък обаче са включени пет проекта за умни енергийни мрежи и за намаляване на въглероден диоксид. От ЕК отбелязват, че виждат растящата роля на тези проекти в следващите години и очакват именно такива предложения да бъдат проекти от общностно значение.

Общо в предложението на ЕК са включени 98 енергийни проекта спрямо 146 в четвъртата редакция на списъка.

Предложението се прави по действащата регулация и в нея са допустими газови проекти, но след като веднъж бъдат изпълнени, повече статут на проект от общностно значение на изкопаемо гориво няма да бъде даден, обясняват още от ЕК. Комисията беше критикувана, че при предишните редакции не са били взимани зелените цели на общността, когато са били одобрявани газовите проекти.

На този етап в Брюксел обаче още нямат яснота дали да признаят статута на природния газ като мостова технология, заместваща въглищата. Газът е по-чист, но все пак емитира въглероден диоксид, а при добива, транспорта и преработката му може да има изтичане на метан, който също е опасен за атмосферата.

От ЕК се опасяват, че ако одобрят природния газ в зелената таксономия, тоест ако го признаят като устойчиво гориво, всъщност ще бъде насърчено потреблението му, а няма да бъде използван основно като заместващо гориво на въглищата и петрола и така ефект за околната среда няма да има.

Статутът проект от общностно значение дава много предимства, като например опростени процедури за реализацията им, но не е гаранция за достъп до средства по механизма "Свързана Европа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Лъжец! Ако имаше истина и елементарен икономически смисъл щяхте да имате нормален сайт, а не някой поддомеин в ....alle.bg. И нямаше да има нужда да спамиш под 90% от темите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Като споменавате ГАЗОВИ ПРОЕКТИ , уточнявайте за КАКЪВ ГАЗ става дума . ---- Защото проекти за Зелен БиоМетан - и Био-Водород от него например, получени от свръхбързорастящ ( един метър на ден ) Бамбук - horti-energy.alle.bg ще да са от "Общ Интерес" , и то какъв . ЕС ще спре изцяло вноса на руски газ и всякакви други изкопаеми горива и ще стартира свое собствено производство и експорт на чисти горива и системи, за трилиони евро. - green-trillion.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още