IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК получи критики за плановете си за зелена таксономия

Брюксел все още не е съобщил официално ще признае ли инвестициите в газ и ядрена енергия като устойчиви

22:31 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветници на Европейската комисия (ЕК) препоръчват газът и ядрената енергетика да не бъдат включени в зелената таксономия, тоест да не бъдат обявени като устойчиви инвестиции, съобщава Ройтерс. Агенцията има достъп до проекта на доклада.

Брюксел на няколко пъти отложи официалното обявяване на своето предложение за устойчивото финансиране в очакване на доклада от експертите. Според медийни публикации ЕК ще обяви природният газ и ядрената енергия като подпомагащи зеления преход, но тази идея не се приема еднозначно от страните от общността.

По думите на евродепутата Цветелина Пенкова големите противници са Австрия, Германия и Швеция. От другата страна обаче са Франция, както и повечето държави от Източна Европа, които в момента разчитат основно на въглищата за покриване на своите енергийни нужди.

EurActiv съобщава, че и в Европейския парламент са гневни, защото ЕК не обсъжда с тях плановете си за зелената таксономия. Депутатите могат да блокират предложението, но не и да го променят.

Според Ройтерс експертите са написали в своя доклад, че ЕК се кани да определи като зелени инвестиции, които не помагат съществено за борбата с климатичните промени. Представителите на експертната група отказват да коментират публикацията.

В предложението на ЕК например е вписано, че газови централи могат да бъдат обявени като "зелени", ако емитират до 270 грама въглероден диоксид на произведен киловатчас електроенергия или средно годишно под 550 грама за произведен киловатчас за 20 години.

Емисиите от горенето на природния газ са наполовина по-малко от горенето на въглища, но употребата на газа се свързва и с изтичане на метан, който също разрушаващ атмосферата.

Според предложението на съветниците за зелени могат да бъдат обявени централи на природен газ, които емитират под 100 грама въглероден диоксид за произведен киловатчас електроенергия. Сегашната технология не позволява толкова ниски емисии и това означава, че газовите централи ще се нуждаят от технология за улавяне и съхранение на емисии.

По отношение на ядрената енергия съветниците коментират, че предложението на ЕК не гарантира, че централите няма да нанесат съществени негативни ефекти за околната среда. Опасенията  са свързани основно със съхранението на ядрените отпадъци.

Зелената таксономия ще бъде "златен стандарт" за инвестициите, помагащи на проекти, които са в защита на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още