IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС ще признае ядрената енергетика и газа за зелени

Инвестициите в ядрени централи ще бъдат възможни поне за следващите две десетилетия, тези в газови – поне за едно десетилетие

12:35 | 01.01.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ядрена централа във Франция. <em>Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Ядрена централа във Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Брюксел възнамерява да признае ядрената енергетика и природния газ за „зелена“ дейност като част от знаковата класификационна схема на ЕС, която да помогне на финансовите пазари да решават какво може да се счита за устойчива инвестиция, пише в свой анализ Financial Times.

В дългоочакваните си планове, които трябваше да бъдат представени в края на миналата година, Европейската комисия проправя пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне през следващите две десетилетия и в природен газ поне през едно десетилетие в рамките на система за „зелено“ етикетиране, известна като „таксономия за устойчиво финансиране“.

Системата, която ще обхване индустриите, генериращи около 80% от всички емисии на парникови газове в ЕС, представлява първия опит на голям световен регулатор да определи какво се счита за наистина устойчива икономическа дейност и да спомогне за премахването на т.нар. greenwashing (подвеждане на потребителите по отношение на екологични дейности) във финансовия сектор.

В проектодокумента, с който Financial Times се е запознал, се казва, че при определени обстоятелства зеленият етикет на ЕС следва да се присъжда на спорни енергийни източници, включително ядрена енергия и природен газ.

Решението е било взето, след като група от държави, подкрепящи ядрената енергетика, водена от Франция, и правителства, подкрепящи природния газ в Южна и Източна Европа, са настояли таксономията да не наказва енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от производството на електроенергия.

Ядрената енергетика не отделя парникови газове, но произвежда токсични отпадъци, които се нуждаят от безопасно съхранение и могат да представляват радиационен риск. Природният газ произвежда въглероден двуокис, но неговите поддръжници твърдят, че той е много по-малко замърсяващ от традиционните изкопаеми горива и е жизненоважен начин за проправяне на пътя към по-ниски емисии.

България все още няма окончателно решение за нова ядрена мощност след замразяването на проекта за АЕЦ "Белене". БСП, част от управляващата коалиция, лобира за нови мощности там, "Продължаваме промяната" са по-скоро за нови реактори в "Козлодуй", докато "Има такъв народ" също са се изказвали благосклонно за  ядрената енергетика в страната, а "Демократична България", част от която е "Зелено движение" - открит критик на ядрената енергетика, призовава да се направи подробен анализ за нуждата от такъв проект. 

По-рано през 2021 г. Брюксел беше принуден да отложи решението за класифициране на двата енергийни източника след спорове сред самите членове на ЕК за това дали те трябва да получат зеления етикет. Битката за признаването на ядрената енергия и природния газ за екологични се засили през последните месеци, тъй като страните от ЕС се сблъскаха с рекордни цени на електроенергията тази зима, предизвикани от нарастващото търсене на природен газ.

В проекта за текста за таксономията се казва, че ядрената енергетика следва да се счита за устойчива икономическа дейност, стига държавите от ЕС, в които се намират електроцентралите, да могат безопасно да обезвреждат токсичните отпадъци и да отговарят на критерия да не нанасят „значителна вреда“ на околната среда. Изграждането на нови ядрени централи ще бъде признато за „зелено“ за разрешенията, издадени до 2045 г., се казва в текста.

Инвестициите в природен газ също могат да се признаят за „зелени“ като „преходна" енергия, но трябва да отговарят на по-подробен набор от условия, включително да произвеждат емисии, по-малки от 270 г CO2 на киловат, и ако заместват традиционните изкопаеми горива, като например производството на енергия от въглища.

ЕС внася около три четвърти от необходимия му природен газ, като по-голямата част от него се доставя от Русия. Енергийната криза в блока предизвика критики от страна на някои държави членки, че Москва изкуствено повишава цените на газа, докато ЕС бива принуден да се откаже от вноса на газ и да премине към възобновяема енергия.

Текстът на документа ще трябва да бъде одобрен от мнозинството от държавите членки на ЕС и членовете на Европейския парламент. Дипломати от ЕС поясняват пред FT, че текстът вероятно ще получи широка подкрепа от правителствата, но зелената класификация за газа и ядрената енергия e разкритикувана от екологичните групи.

Френският комисар по въпросите на ЕС Тиери Бретон заяви, че подкрепя обозначаването на двете технологии като зелени, тъй като това ще помогне на ЕС да постигне целта за намаляване на емисиите на CO2 до нула до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

„Газът не е най-добрият (метод, б. ред.) за постигане на нашата цел, защото генерира известно количество CO2, но поне е по-добър като преход от въглищата“, каза Бретон пред репортери миналия месец. „Трябва да имаме подходящо финансиране в таксономията, включвайки и ядрената енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Tова е мъката на местния слугинаж с петолъчки - че вече има откъде да идва. В нашия случай от Азербайджан по тръба, от Александруполис втечнен и ако слушкат у.шанките и от тях малко. Да не умрат от глад съвсем. И други алтернатови ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Сега, Ватенкуф, ако сме докрай прецизни, газ би могло и от Антарктида да се докара, сигурно, само и само, да не е руски. Ама следва изцяло безсмислено зверско надплащане ко се то, е ***-л0-умно. И руснаците за такива, действия, си имат лаф (цитирам): " Назло бабке уши отморожу." И, на ТАКИВА "субекти", им казват "отморозки". Демек, "мал0-умници_. Защо пропагандираш подобно поведение, да не те хапе и тебе на телето майка му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...природният газ не му остава кой знае колко да е значим енергоизточник , дори и като суровина са започнали да го заобикалят вече..." Те и твоите колеги в Брюксел разсъждават така и докараха ЕС до енергетична и промишлена катастрофа, принуждавайки ги да пускат отново въглищни ТЕЦ. Ама и въглища няма, защото такива като тебе спряха копането им. И сега са с пръст у гъст. Реалният живот е много различен от тоя в кацата, та ако ще дори тя да е в брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
От къде, ве вата, ще се земат тия газьове? А бре? Като ги има, защо не ползват търбата на Окраината? А любимият ти "Газпром" строи в момента вторият по големина в света завод за втечнен газ в Уст-Луга. А какво още имаше там, сещаш ли се? Та ВПГ пак ще върви в европата, но доста често с американска демократическа надценка. Запиши си го на носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
а какво прави с тях, си е нейна работа.------не глууп, не е тяхна работа... и наша работа е, защоти миризливете *** често изпускат тази радиация заради некадърноста си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ще видим... въпреки че и друг път са се отмятали в последния момент като безгръбначни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не се бутай при образованите, моля !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Медузин, не се пеняви толкова, да не се окаже пирова победа, газ да се ползва, ама не руски.. че тогава ептен ще ти опада и малкпто останала четина от празната ти кратуна. Скоро руския газ с дял 15% от потреблението в ЕС, нали си знаеш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Хахахаххаха - фантазирай си. Щом дори евромалoyмниците се готвят да признаят природният газ за зелен, значи дири те са се убедили, че не могат без него. Алтернативи просто няма - освен въглището. За водородът ти казаха - отделно, че КПД-то на целия процес - от зелен ток-водород, от него пак енергия, е безумно ниско. Не е и вярно, че природният газ не бил нужен като суровина, напротив, там значението му е толкова голямо, че направо ми се свива сърцето заради туй, че трябва и да се гори !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
чакай да видим официалният документ първо ... природният газ не му остава кой знае колко да е значим енергоизточник , дори и като суровина са започнали да го заобикалят вече . десет години не е кой знае колко голям срок и силно се съмнявам , че за всичко ще бъде изключен от таксономията . по-скоро за някои дейности , за друго не , и ще си го цакат на общо основание . та всеки който си прави сметката за някакви съоръжения за производство с природен газ , доста ще се замисля . а за ядрените реактори се очакваше някакво изключение , щото има започнати проекти в ЕС и планове ... но все пак да видим окончателният документ , че така само си философстваме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още