IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск има нова мисия - да разбуди енергийните гиганти

Милиардерът предвижда бум на търсенето на електроенергия, но в индустрията са по-въздържани

10:59 | 01.08.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът се стреми към електрификация на фона на целите за декарбонизация и борбата с климатичните промени. Но Илон Мъск се тревожи, че електроенергията няма да е достатъчна, а развитието на сектора е твърде бавно, пише The Wall Street Journal.

Милиардерът е изпълнителен директор на Tesla - водещият производител на електромобили, и за него наличието на достатъчно електроенергия е от ключово значение за бизнеса. Изчисленията му обаче сочат, че към 2045 г. електроенергията в САЩ няма да е достатъчна, взимайки предвид пиковете в потреблението около горещи вълни, както и нуждите на индустрията.

"Ще имаме нужда от повече електроенергия, отколкото смятате", коментира Мъск по време на конференция в Остин преди месец, привличайки вниманието на енергийните гиганти върху потреблението на електромобилите, изкуствения интелект и като цяло - икономиката, която ще бъде в един момент изцяло електрифицирана.

Енергийните компании в САЩ също отчитат нуждата от инвестиции в мрежата и производството, за да покрият растящото търсене. Системите трябва да станат зелени и по-устойчиви. Според изчисленията на одиторската компания Deloitte това ще струва общо 1,8 трилиона долара на най-големите компании в сектора до 2030 година, пише WSJ.

Това е много голямо предизвикателство за индустрията, където обикновено нещата се случват бавно. Основната причина за забавените инвестиции почти навсякъде по света са опитите на регулаторите да намалят удара върху потребителите - инвестициите в мрежата се калкулират в цената на електроенергията, допълва още американското издание. И доскоро това беше приемливо - търсенето на електроенергия в САЩ се повишаваше с 1% годишно.

Илон Мъск е наясно с тази ситуация. "Ако имате относително постоянно търсене, какъвто е случаят със САЩ в последните години, то е приемливо да продължавате да реализирате проекти, които отнемат много време", коментира той. Но според него ситуацията се променя и е нужно утрояване на производствените мощности. Липсващата електроенергия го притеснява не толкова заради зеленото бъдеще, а заради факта, че могат да спрат развитието на индустрии като изкуствения интелект, които са много обещаващи.

За водещите енергийни компании и консултанти в сектора промените са факт, но не чак толкова драматично бързи, колкото ги представя директорът на Tesla. Например McKinsey прогнозира удвояване на потреблението до 2050 г. Причината са не само електромобилите, но и още много други домакински уреди, като например термопомпи, както и бази данни, изкуствен интелект и т.н.

От индустрията коментират, че вземат предвид коментарите на Мъск, но не ги включват задължително в плановете си за развитие.

Преди десетилетие прогнозите на Мъск за електромобилите бяха определяни като прекалено оптимистични и приемани в най-добрия случай с усмивка, припомня WSJ. Но неговите очаквания тогава днес го превърнаха в най-богатия човек на света, а Tesla - в автомобилната компания с най-високата пазарна стойност.

Именно като изпълнителен директор на производител на електромобили Мъск е заинтересован да има повече електроенергия. Още повече, че плановете му включват производството на 20 млн. електромобила годишно до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007, зелкич тия пикови стойности битер от наркотик ти въздействат. А после по време на абстиненцията си мълчиш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
а пък Испания и Германия в момента са на 100% ВЕИ ... :))) ... айде от мен да мине имат по 3-4 въглищни блока включени , щот трудно се гасят и палят ... а ми се упражнявахте в енергетика нефелници преди 4-5 годинки кое можело и кое не можело ... хаха ... в любимата ви Полша ФЕЦ+ВяЕЦ е колкото въглищата ... мъка вие е ама въглищата си отиват , дори и у нас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
друзя антиваксъре-газовици , следите ли ЕСО ?! ФЕЦ+ВяЕЦ генерират повече от АЕЦ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още