IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на електроенергия в ЕС се срива до 20-годишно дъно

Периодите с нулеви или отрицателни цени на тока в Германия и Нидерландия се увеличават през полугодието

10:48 | 19.07.23 г. 17
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Потреблението на електроенергия в Европейския съюз (ЕС) е на най-ниското си ниво за последните 20 години, сочи последният доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Очакванията са, че през тази година ще има спад от 3% въпреки рекордния брой електромобили и термопомпи. В същото време обаче енергийно интензивното производство в Европа още не се е възстановило от спада през 2022 година, когато много заводи спряха работа заради рекордните цени на енергийните продукти.

Всъщност такава е тенденцията сред развитите икономики в световен мащаб - в САЩ потреблението се свива с 2%, а в Япония - с 3 на сто.

Това означава, че в световен мащаб търсенето на електроенергия през тази година ще се повиши с малко под 2% след ръст от 2,3% през 2022 година, прогнозира още МАЕ. Средно в периода 2015-2019 година потреблението на електроенергия растеше с 2,4% на годишна база.

Очакванията са след това забавяне да има рязък скок отново през 2024 година - с 3,3% в световен мащаб, и от МАЕ посочват, че при това положение възобновяемите енергийни източници ще бъдат по-важни от всякога - именно те ще поемат ръста на търсенето и към 2024 година ще имат дял от 1/3 от енергийния микс в световен мащаб.

В агенцията прогнозират намаляване на използването на изкопаеми горива в следващите две години въпреки ръста при производството на електроенергия от въглища през 2022 година (с 1,7% в световен мащаб).

Увеличаването на енергийното потребление е свързано с очакванията за по-широка електрификация - навлизането на електромобилите, както и на други дейности с цел намаляване на въглеродния отпечатък. Прогнозите са и че потреблението през лятото ще расте, тъй като и ще следват все по-сериозни горещини и ръст на температурите.

Прогнозата за Китай е, че в следващите две години потреблението на електроенергия ще се увеличи с 5,2 на сто, но все още това е малко под средното ниво за периода 2015-2019 година, тоест преди началото на пандемията от коронавируса. В Индия очакванията за ръста на потреблението на електроенергия е от 6,5% в периода 2023-2024 година, което е около средното преди появата на коронавируса.

Цената на тока намалява, но все още е над нивата отпреди 2019 г.

По отношение на цената периодите с нулеви или отрицателни цени на електроенергията в Германия и Нидерландия са два пъти повече през първата половина на 2023 година, сочат още наблюденията на МАЕ. Около 1% от часовете през 2022 година цената на тока в двете страни е била нулева или отрицателна.

Но този дял е минимален спрямо южните части на Австралия, където в 20% от часовете от 2022 година цените са били отрицателни. Тези региони са с най-голямо навлизане на възобновяемите енергийни източници.

От МАЕ посочват още в своя анализ, че цените на електроенергията в много региони в световен мащаб намаляват от върховете през 2022 година, но все още са високи. В Европа средната цена е все още два пъти по-висока спрямо нивата от 2019 година, а в Индия - с 80%. В САЩ обаче цените се върнаха до нивата от 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
До: khao, не вярвай на ревютата, на Фридма лоши книги - няма. Между другото всичко, което е написал в тях се случва в момента. Като ги четох и на мен ми изглеждаше като измислици, ама се оказа Пророк... Виждал е нещата пича... Наздраве отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: doba от каквото видях ревютата на тези книгите не са много добри... защо да ги чета? фантасмагории мога да прочета и по руските медии, форуми или от тиквата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 9 месеца
До: khao, Наздраве! *КОЙ говори за липса на ток налято, сега ток има... ама е... пак е скъпичък(въпреки че бил безплатен). Книгата: Фридман - 100г по-късно, има и още една пак на него - 10г по-късно, заслужават си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 9 месеца
До: doba нямам спомен да си препоръчвал каквото и да е... било на някой друг! ... и кво общо има с измислицата ти за липсата на ток? :) ... или да размием темата, както правят копейките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 9 месеца
До: doba уви летището на село не работи... отивам за студена бира по случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 9 месеца
До: khao, приятел, прочете ли книгата на Фридман, къде ти препоръчах?.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
doba
преди 9 месеца
До: khao: хващай самолета и идвай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 16
OHЯ
преди 9 месеца
ЕС е враг на селската жилищна система на селото на Добо :) . А по времето на добрия комунизъм селата не са виждалЕ сладолед никогИ ! И тогава беше виновен ЕС . Доби с каква кола ходиш до селото ти ? Не е руска , налЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: doba има всичко, и студена бира и сладолед... и аз сега съм на село, тиквата ме прати преди месец... даже настинах от студени напитки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 9 месеца
До: doba кво се опитваш пак да лъжеш бе.... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още