IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната свързаност е в основата на зеления преход в ЕС

Недостигът на капацитет за пренос вече е видим - според германския енергиен оператор засяга 10% от търговията с електроенергия

19:00 | 18.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електроенергийната мрежа на ЕС най-голямата в света, свързвайки 600 млн. души чрез 400 интерконектора, сочи екологичната организация Ember в свой анализ, посветен на зеления преход. Но това не е достатъчно, за да бъде осъществен зеления преход и стремежът към въглеродна неутралност.

Целите за зелената енергия ще изискват още връзки между мрежите в ЕС, които да изгладят географските вариации в производството на електроенергия от вятър и слънце, както и други предизвикателства при производството. Това е от съществено значение за интеграцията на тези мощности по икономически изгоден начин - мощностите могат да бъдат разположение на най-подходящите места и това да увеличи обема на производството.

Според изчисленията на екологичната организация Европа трябва да удвои своя капацитет за междусистемна свързаност през следващите 10-15 години, за да може да изпълни климатичните цели. Според Entso-E, организацията, която обединява енергийните системни оператори в Европа, до 2025 година ще бъде прибавен 23 гигавата капацитет за пренос на електроенергия, а до 2030 година - още 12 гигавата. Така към края на десетилетието общият капацитет за пренос ще бъде 136 гигавата, а до 2040 - 155 гигавата.

Но вероятно това няма да бъде достатъчно - нуждите на системата към 2030 година ще бъдат между 148 и 187 гигавата, а през 2040 година - между 225 и 274 гигавата. Недостигът на капацитет за пренос вече се вижда - според германския оператор на енергийната мрежа търговията с електроенергия е ограничена с 10% през 2022 година заради липса на капацитет.

Има няколко критични точки - връзките между Австрия, Унгария и Словения, както и линия, която да свърже Испания с Франция и Германия. Проблемни изглеждат Западните Балгани, които нямат връзки със съседните си страни, както и ограничената свързаност между Франция и Великобритания и Великобритания и Ирландия. Възможностите за трансграничен обмен могат да намалят наполовина нуждите от производство на електроенергия. Това намаляване на разходите, както и на нуждата от изграждане на инсталации, е ключово за декарбонизацията на Европа, пише в публикацията на Ember.

Енергийната свързаност оптимизира използването на съществуващите активи на целия континент, намалява разходите за доставка, както и повишава конкурентоспособността, защото потребителите имат достъп до чиста и евтина електроенергия от съседните си страни.

Ефективното използване пък намалява емисиите - по данни на Entso-E междусистемната свързаност в периода 2025 - 2030 година ще спести 14 млн. тона въглеродни емисии годишно, а в периода 2030 - 2040 година - 31 млн. тона годишно.

Зелените мощности са една възможност за намаляване на зависимостта на страните от ЕС от природния газ и по-точно от волатилността на пазарите и геополитическите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 11
khao
преди 9 месеца
До: cyclop хахахахахахахаха! ти си клиничен случай! копайте мед, па колко изкопате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... нефел ... далекопроводите са от алуминий и стомана ве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
danchomentata
преди 9 месеца
Дека сте бе еврогеици INDIRA RADIC & ALEN ISLAMOVIC https://***.youtube.com/watch?v=VzUUYpvvyYw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
cyclop
преди 9 месеца
Колко милиона тона мед трябва спешно да изкопаме за зеления хайвер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
danchomentata
преди 9 месеца
Good luck, братушките разколачиха и Entso-E https://***.youtube.com/watch?v=yAeCEULXMWg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още