IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекторите на МААЕ бяха допуснати до покривите на два от блоковете на Запорожката АЕЦ

Проверката е показала, че на покривите няма поставени експлозиви

19:05 | 04.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са били допуснати до покривите на 3-и и 4-и блок на Запорожката АЕЦ, става ясно от съобщение на организацията. Проверката е показала, че на покривите няма поставени експлозиви.

Сателитни снимки, направени в началото на юли, показаха съмнителни предмети на покрива на 4-и блок на ядрената централа и опасенията бяха, че може да са експлозиви, готвени за провокация от руските военни, които обсадиха централата през пролетта на 2022 г.

Близо месец руснаците не пускаха инспекторите на МААЕ до покривите на централата, макар че по искане на директора на организацията Рафаел Мариано Гроси беше разширен периметърът на проверките. Първите заключения на екипа бяха, че съоръженията не са минирани.

На 23 юли обаче съобщиха, че има взривни устройства около централата, което е нарушение на принципите на ядрената безопасност. Мините все още са на място, но и няма нови мини, установяват експертите днес.

Сега проверката на МААЕ показва, че на покривите на двата реактора липсват съмнителни предмети, има и ясна гледка към турбинните зали. Но експертите продължават да настояват да бъдат допуснати и до покривите на останалите четири блока.

Част от анализите им са свързани и с охлаждането на реакторите след взривяването на яз. Каховка.

МААЕ провежда мисии и в другите ядрени централи на Украйна и не установява нарушения на ядрената безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още