IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавни гаранции за разширението на газохранилището "Чирен"

Проектът ще гарантира енергийната сигурност в България и региона

19:23 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на държавни гаранции за проекта за разширението на газохранилището край врачанското село Чирен, става ясно от събщение от Брюксел. Според преценката на институциите това не е в нарушение на правилата за държавна помощ в общността.

Разширението на "Чирен" е проект от общностно значение от 2017 година и предвижда удвояване на капацитета на газохранилището - от 550 млн. куб. метра до 1 млрд. куб. метра. Увеличава се капацитетът за добив и нагнетяване - до 8-10 млн. куб. метра газ на ден. Това ще бъде осъществено чрез 10 нови експлоатационни сондажа и изграждането на компресорна станция. Част от плановете е и изграждането на нов газопровод, който да свърже газохранилището със съществуващата газпреносна мрежа на "Булгартрансгаз", който кандидатства за финансиране по RePowerEU.

Този проект е от полза и за гарантиране на енергийната сигурност на страната, и за подкрепа на ролята, която България иска да има при разпределянето на газовите потоци в региона.

Стойността на разширението на съоръжението е около 300 млн. евро, от които 78 млн. евро са по европейския механизъм "Свързана Европа". С одобрението на ЕК изпълнителят на проекта - държавната "Булгартрансгаз",  ще получи деветгодишни държавни гаранции на стойност 16 млн. евро, за да привлече финансиране за реализацията на плановете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още