IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подпомага алтернативни доставки на ядрено гориво за Киев

Украйна подписа договор с Westinghouse за доставка на ядрено гориво за всичките си реактори

10:47 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания ще отпусне държавно гарантиран заем в размер на 192 млн. паунда (245 млн. долара) за базираната в страната компания Urenco, която да предостави услуги, свързани с алтернативни доставки на ядрено гориво на Украйна. Това анонсира британският енергиен министър Грант Шапс по време на визитата си в Киев, цитиран от ВВС. Заемът ще бъде отпуснат чрез държавната експортна кредитна агенция, допълва още агенцията.

С тази сума подкрепата, която отпуска Лондон за невоенни нужди на Украйна от началото на войната, вече достига 5 млрд. паунда.

Целта на заема е подсилване за енергийната система на Украйна, която разчита на работата на четири ядрени централи. Една от тях - Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, обаче е окупирана от руските военни и е в "студен режим".

С осигуряването на алтернативно гориво и Украйна ще бъде независима от руските доставки, отбелязва още ВВС.

Компанията Urenco предоставя различни услуги, включително и обогатяване и доставката на уран за граждански цели.

Украйна има 15 ядрени реактора от съветски тип и до началото на войната купуваше руско ядрено гориво от ТВЕЛ. Запорожката АЕЦ беше първата централа в Европа, която диверсифицира горивото и използва разработката на Westinghouse, а през юни 2022 г. "Енергоатом" подписа договор за доставка на ядрено гориво за всичките си реактори с американската компания.

Украйна подготвя енергийната си система за следващия отоплителен сезон след масовите обстрели през миналата зима. По данни на енергийната компания "Укренерго" няма топло- и водна електроцентрала в Украйна без поражения от ракетен обстрел. Сериозно пострада и енергийната мрежа. Европейски държави създадоха Фонд за енергийна подкрепа на Украйна, чрез който да бъдат финансирани дейности за справяне с тази криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още