IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ предупреждава за теч в четвърти реактор на Запорожката АЕЦ

Реакторът се въвежда в режим на "студено спиране", съобщават от агенцията

11:27 | 11.08.23 г. 3
Снимка: МААЕ
Снимка: МААЕ

За теч на вода от първи във втори контур на четвърти реактор на Запорожката АЕЦ съобщава Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Информацията е потвърдена и от украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом". Централата обаче е под контрола на Русия от март 2022 г.

От компанията казват, че в момента работата на реактора се привежда в режим на "студено спиране", тоест в активната зона се въвеждат контролни пръти, за да спре реакцията на ядреното делене. Според ръководството на "Енергоатом" причината за теча е нарушение на целостта на третия парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока, и смятат, че причината е умишлена повреда. Целта е изваждане от експлоатация на скъпото оборудване на централата, допълват оттам.

Запорожката АЕЦ се намира на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. От септември 2022 г. на място има мисия на МААЕ и обстрелите намаляха, но инспекторите потвърждават за разположени мини около реакторите, което е нарушение на стандартите за безопасност на централата. Мисията на МААЕ има ограничен достъп до съоръженията и успява да посети някои от местата дни след като поиска разрешение за това.

Например инспекторите бяха допуснати на покривите на два от реакторите, близо месец след като сателитни снимки показаха необичайни предмети, за които украинските власти предупредиха, че може да са мини. Инспекторите не откриха подозрителните предмети на покрива.

Централата не работи вече близо година, като ситуацията около нея се влоши с взривяването на яз. Каховка. При това беше разрушен каналът, по който се захранва охлаждащото езеро на реакторите. В момента реакторите са в "студен режим", което означава, че се нуждаят от минимални количества вода за охлаждане и нивото на езерото е достатъчно. Връщането в работен режим на този етап е под въпрос.

При последните обстрели в областта за пореден път беше прекъснат и главният захранващ кабел на Запорожката АЕЦ, чрез който се захранват охлаждащите помпи. Вечерта на 10 август обаче 750-киловолтовата линия отново беше възстановена.

От МААЕ съобщават, че са уведомени от руските оператори, че привеждат шести блок в Запорожката АЕЦ в режим на "топло" спиране, като целта е да произвежда пара за охлаждане. Инспекторите на агенцията обаче настояват да бъде осигурен външен източник на технологична пара, необходима за ядрената безопасност, а не да се привеждат в режим на работа, макар и в много ограничен обем, някои от реакторите.

Ядреният регулатор на Украйна също поиска всички реактори в Запорожката АЕЦ да бъдат в "студен режим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Teз от МААЕ не познават шалтера https://***.desant.net/show-news/42607?fbclid=IwAR0aM2fI_hYmRkUEG8sGEJvhAcY1GtzPMNkBGzjXkY6wryGzD_pa4ot7agw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
рашибозуците искат да съсипят турбините и топлообменниците ... сиреч , ще напускат обекта като победители ... :))) ... по-гнъсави и нефелни от тех са само форумните им пoдлоги и съществата в палатките пред паметника ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
хех ... рашибозуците все пак са предизвикали събитие от критчна важност . теч на радиоактивна вода ... добри са , не може да им се отрече !! първи контур е водата , която служи за охлаждане на реактора , тя загрява водата във втори контур до състояние на пара , която пък вече задвижва генераторите ... при такъв теч се спира абсолютно всичко и се привеждат всички системи за безопасност в действие ... да поясня за мyрзилките , реактора не може да се охлажда , и вероятността за чернобил е тук !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още