IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението между "Булгаргаз" и Botas все още е на ниво само договорки

В ЕК имат опасения, че договорът може да отговаря на руските, а не на българските интереси

13:30 | 20.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Споразумението, подписано между "Булгаргаз" и турската Botas в началото на 2023 година, на практика представлява само основни договорености, които трябва да бъдат доразвити в стандартен договор за покупко-продажба на природен газ. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос, отправен към министъра на енергетиката Румен Радев.

По тази причина и съществуват възможности за преразглеждане и предоговаряне на част от договореностите. Двете компании са провели две срещи в София, на които са разгледани параметрите на споразумението, посочва още Радев.

Изтекли в западни медии части от споразумението с Botas повдигнаха някои въпроси и от Европейската комисия коментираха, че следят развитието на ситуацията. Опасенията са, че чрез това споразумение България ще стане входната точка на руски природен газ, който ще влиза в общността като "турски микс".

Заради политиката на Анкара, България, както и други държави от ЕС, които ще купуват газ от Турция, не могат да получат сертификат за произход на газа, тъй като законът определя, че влязлата в страната суровина вече е турска.

Един от проблемните момент е и договореното количество - до 1,5 млрд. куб. метра годишно, като е вписана клауза take or pay, тоест заплащане дори и да не бъдат взети всичките количества газ, които представляват повече от половината потребление на България в момента.

Правителството на Николай Денков още в началото отбеляза, че договорът с турската компания е неизгоден за България и че ще бъде направен опит да бъдат предоговорен.

В началото на годината служебният кабинет съобщи, че е подписано споразумение с Botas, което позволява достъп до терминалите на турската компания в Средиземно море за срок от 13 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 7 месеца
Не са никви опасения, ми си е самата реалност. Подготвена с главното участие на Пилонбашията схема за допускане на руския газ в Европа.Можем само да гадаем какви са личните ползи за Пилонбашията от сключването на този позорен договор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още