IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от икономическите сектори у нас са под чувствителен риск от забавени плащания

Рейтинговият доклад на Allianz Trade отчита подобрение спрямо миналата година само за „Енергетика“, която преминава в зоната на умерен риск

11:31 | 02.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

11 сектора от българската икономика са под чувствителен риск от забавени плащания и лоши вземания, показва регулярният рейтингов доклад на компаният в сферата на застраховането на кредитен риск Allianz Trade. В предупредителната “оранжева” зона попадат близо две трети от наблюдаваните общо 18 сектора и по-конкретно „Автомобилостроене”, „Автомобилни части”, „Строителство“, „Транспорт“, „Химическа индустрия“, „Текстил“, „Металургия“, „Машиностроене и оборудване“, „Транспортно оборудване“, „Битови стоки и оборудване“ и „Търговия“.

Подобрение спрямо миналата година у нас се отчита само за сектор „Енергетика“, който преминава към “жълтата зона” на умерен риск. Със същата оценка в България остават секторите „Електроника“, „Производство на хартия“, „Компютърни технологии и телекоми“, „Фармацевтична индустрия“, „Селско стопанство и хранително-вкусова промишленост“. Единственият сектор в нашата страна, който попада в “зелената зона” на нисък риск, продължава да е „Софтуер и ИТ услуги“.

Строителството е най-рисковият сектор в световен мащаб

На световно ниво оценката на Allianz Trade за риска от забавени плащания и лоши вземания по сектори показва, че най-обезпокоителна е ситуацията в строителството, което единствено попада в червената зона на “висок риск”. Причина за това са динамичните промени в средата – лихвите по кредити, цените на различни пазари и сегменти, новите изисквания и регулации за зелена урбанизация, навлизането на „умни” сгради, недостигът на квалифицирана работна ръка и др.

Повишен риск в световен план се индикира в още два сектора – „Текстил“ и „Металургия“, въпреки че те все още остават в “оранжевата зона” на чувствителен риск.

Най-добрите в разплащанията

Анализаторите на Allianz Trade отчитат, че най-стабилно на световно ниво е положението с разплащанията при компаниите от двата сектора, които са в “зелената зона” – „Софтуер и ИТ услуги“ и „Фармацевтична индустрия“. На географски принцип най-висок към момента изглежда рискът в различните сектори в Латинска Америка.

Риск за понижаване на рейтинга

Въпреки че засега на световно ниво ситуацията се запазва сравнително стабилна, в доклада си анализаторите не изключват възможността до края на годината да се наложи понижаване на рейтинги на сектори в различни държави и на глобално ниво. Основна причина за това се очаква да бъдат сериозните предизвикателства пред компаниите на макроикономическо ниво. Сред проблематичните теми са осезаемото забавяне на икономическия ръст в световен мащаб до нивата от 2019 година, намаляването на приходите на бизнесите, увеличаването на лихвите, приближаването на редица европейски икономики до ръба на рецесията, намаляването на обема на търговията заради преориентирането на потребителските разходи от стоки към услуги след COVID кризата.

“Въпреки че в България засега нямаме сектор, който да попада в „червената зона” на най-висок риск, ситуацията изисква повишено внимание от страна на бизнеса, особено за компаниите, които имат и външнотърговски отношения,“ обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade. Според нея сериозните предизвикателства на макроикономическо ниво и забавянето на ръста в Европа, където са разположени голяма част от партньорите на българските фирми, е предупредителен сигнал те да обърнат още повече внимание на събирането на вземанията си.

Източник: Allianz Trade Източник: Allianz Trade

Експертите на Allianz Trade посочват, че мониторингът обхваща 18 сектора в 70 държави, като се използва тяхната методология с четири основни критерия – търсене, доходност, ликвидност и бизнес среда. Секторите се индексират от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок риск от забавени плащания и лоши вземания. Данните се изготвят на тримесечна база.

На ниво държава Allianz Trade запазва рейтинга на България без промяна на B2 - “умерен риск” от забавени плащания и лоши вземания.

Анализаторите уточняват, че рейтингът на риск на Allianz Trade на ниво държави дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава. Скалата включва два индикатора -  шест степени за средносрочен риск от AA (най-нисък), A, BB, B, C, D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още