IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нарежда сред държавите с висок риск за събиране на вземанията

Компаниите у нас се разплащат средно за 30 дни след издаването на фактура, става ясно от проучване на Allianz Trade

14:44 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България попада сред държавите с висок риск за събиране на вземанията, става ясно от  проучване на Allianz Trade (преди Euler Hermes). Обект на изследване и оценка са потенциалните пречки и усложнения в 49 държави в цял свят, които формират общо 90% от световния брутен вътрешен продукт и 85% от световната търговия. България е класирана на 17-о място (класацията се организира от 1-во място на страните с най-нисък към 49-то с най-висок риск).

Анализът показва, че компаниите у нас се разплащат средно за 30 дни след издаването на фактура, като периодът варира в различните сектори, но рядко надхвърля 40 дни. 25% от дължимите плащания не се покриват в договорения срок. Голямата част от тях обаче все пак се събират успешно, като за това благоприятства наличието на ефективно опериращи колекторски фирми и развит пазар на тези услуги, пише в доклада на Allianz Trade.

Според експертите е проблем, че процесът отнема значително време и изисква допълнителни разходи за бизнеса, а процедурата по обявяване на несъстоятелност обичайно не е ефективно решение за събиране на вземанията в България. „От една страна, тя е много удължена и продължава около 3 години. От друга, накрая много често исканията на кредиторите остават неудовлетворени, като особено уязвими са компаниите без застраховка на търговските кредити“, пише в доклада. 

“От години обръщаме внимание, че ситуацията в България е специфична заради изключително бавната и тромава процедура по обявяване на несъстоятелност, която отнема в пъти повече време в сравнение със средното за Европейския съюз. Така се намаляват съществено шансовете на кредиторите да съберат изцяло, а и дори частично вземанията си”, обяснява в прессъобщението Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade. Тя припомни, че бизнесът може да управлява риска от забавени плащания или лоши вземания превантивно, като ги застрахова.

Класацията на Allianz Trade групира държавите в четири категории в зависимост от риска за събираемостта на вземанията. Най-добра е оценката за държавите в Западна Европа, като в челната тройка тази година са Швеция, Германия и Финландия. България е класирана във втората група на държави с “висок риск” заедно с други държави от Югоизточна Европа - Полша, Румъния, Унгария и Гърция. Като “много висок” се определя рискът в Чехия, Словакия, Турция, както и в САЩ. На дъното на класацията в зоната на “остра заплаха” са осем държави, сред които и Китай. Въпреки че Русия не е включена официално в рейтинга, анализаторите предупреждават, че тя би попаднала също точно в най-тревожната зона.

В заключение, докладът на Allianz Trade оценява общия обем на вземанията под най-сериозен риск в държавите в критичната зона на над 4,2 трилиона долара. Тези с “много висок” риск са 3,5 трилиона долара, а тези с “висок” – 1,9 трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още