IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повреда на критична инфраструктура в Балтийско море притеснява ЕК

Изискват се "специални умения", за да бъде умишлено повреден Balticconnector, казват разследващи

11:55 | 11.10.23 г. 5
Снимка: Gasgrid
Снимка: Gasgrid

Външни са причините за повредата на газопровода Balticconnector, свързващ Финландия и Естония, и разследването не изключва умишлен саботаж, още повече, че има и повреден телекомуникационен кабел в близост.

"Твърде рано е да си вадим заключения кой или какво е причинило щетите", коментира премиерът на Финландия Петери Орпо, цитиран от Ройтерс.

Орпо е уведомил председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за инцидента. "Това е вторият случай за около година, когато обект от критичната инфраструктура е повреден", коментира тя в изявление от Брюксел. ЕК е в контакт и с естонския премиер Кая Калас.

Още от есента на 2022 година, когато бяха взривени три от четирите тръби на проекта "Северен поток", ЕС и НАТО набелязаха мерки за защита на критичната подводна инфраструктура - не само газопроводи, но и телекомуникационни и енергийни кабели. В своето изявление Урсула фон дер Лайен отбелязва, че те са от съществено значение за нормалното функциониране на икономиката, финансовите пазари и глобалната търговия.

Телекомуникационният оператор Elisa, който е собственик на повредения кабел, коментира пред Ройтерс, че съоръжението е на "достатъчна" дистанция, но без да дава точното разстояние. Според данните на финландското разследване повредата е в естонските териториални води, докато разрушенията по газопровода - във финландски.

По данни на Норвежкия сеизмологичен институт в неделя е имало активност, която може да бъде причинена и от експлозия в района на газопровода. Експертите от института обаче уточняват, че тези данни се нуждаят от по-задълбочен анализ.

Според финландските разследващи тезата за саботажа все още се проверява. Според тях, ако действително действията са умишлени, то те изискват "специални умения". Тръбите на газопровода, който влезе в експлоатация през 2019 година, са на дълбочина от около 100 метра.

В края на септември 2022 година след взрив бяха повредени три от четирите тръби на "Северен поток", който свързваше Русия и Германия. Засега все още няма официални данни от разследванията по случая. Медийните теории обаче са няколко, включително и Русия обвинява САЩ и Великобритания за съпричастност към атентата.

В Европа се разглежда и версия, в която Москва сама взривява тръбите, което на пръв поглед не изглежда логично, но експерти подчератават, че по този начин "Газпром" може да избегне арбитражни дела за недоставени количества газ, както и Москва да окаже натиск за намаляване на подкрепата за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 6 месеца
До: zelka007 ... доколкото ми е известно сп2 не работеше и не е имало идея въобще да работи , погледнато в ретроспекция ... само издувахте жили туканка копейкопоклонниците ... а сп1 саша милер го приключи месеци преди да го взриви . вероятно щото си е приключил личният палат и е решил да се пенсионира ... пък и тези калпави турбини на сименс , дето за нищо не стават , постоянни течове , ремонти ... дръж се сериозно , нищо не е работило !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 лъжльо, вървеше си газчицата по патоците и щеше да си фърфи без да ти казват на тебе, ама се намериха доброжелатели да помогнат на немците в осъзнаването на газовата "зависимост". :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... смешен ... по северните пАтоци не фървеше газчица , и немаше да фърви изобщо , един вид ненужна инфраструктура , а по този фърви ... !! ... рашибозуците си я горят газчицата на портовая , пекатт си балтийска херинга с праз ... и има голяма доза вероятност да са завидели на чуждите тръби , и тъй и тъй имат зелени водолазчета с тротил , що да не си направят тренировка ... ?! ... скоро рассийски карабли из Балтийско море само с пропуск ще плават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
0pk
преди 6 месеца
Е що, повредата на северния паток не ги притесняваше, а няква мизерна тръбичка на балтикпайка ги запритесни? Или ги притеснява по-скоро тенденцията подводните тръбопроводи да се самовзривяват? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още