fallback

"Газпром" оряза инвестиционната си програма за 2023 г. с 3,6 млрд. долара

Промяната в пазарната конюнктура и макроикономическите показатели налага актуализация на плановете, казват от компанията

16:07 | 25.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съветът на директорите на "Газпром" одобри актуализацията на бюджета на компанията за 2023 година.

В него е предвидено намаляване на инвестициите с 3,6 млрд. долара, става ясно от съобщение на компанията.

През декември 2022 година беше одобрен план за инвестиции от 2,3 трилиона рубли (24,7 млрд. долара) през тази година. Тези средства бяха намалени по време на заседание на Съвета на директорите във вторник (24 октомври) заради макроикономическата обстановка и пазарната конюнктура, обясняват от "Газпром". С намалението ще бъде обезпечена работата на компанията, без да се трупа дефицит, допълват още оттам.

В инвестиционната програма, одобрена през миналата година, бяха включени няколко приоритетни проекта като "Силата на Сибир", както и разработване на нови находища в Ямал, Якутск и Иркутск. От съобщението сега не става ясно по кои от тях ще има намаление на средствата. Разширението на "Силата на Сибир" е ключово за бъдещето на "Газпром", който изгуби европейските си пазари заради войната, която Русия води в Украйна.

Зам.-председателят на "Газпром" Фамил Садигов коментира още, че заради намалението на цената на природния газ от началото на годината е актуализирана и приходната част на бюджета на компанията. В същото време, икономии са допринесли за спестяването на 1 трилион рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 25.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още