IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Котва, влачена по дъното, вероятно е повредила газопровода Balticconnector

Според източници от финландското Министерство на отбраната щетите по газопровода "не са рутинен случай"

17:10 | 27.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повредите по газопровода Balticconnector и още два телекомуникационни кабела в Балтийско море вероятно са свързани и причинени от влачена по дъното котва, съобщи премиерът на Естония Кая Калас. Един от основните въпроси на разследването на този случай е дали инцидентите са умишлени или не, пише Ройтерс.

Според източници на агенцията от финландското Министерство на отбраната, телекомуникационните кабели често се повреждат заради небрежност при управлението на кораби, но щетите по газопровода "не са рутинен случай".

Има няколко подозрителни фактора, разказва ген. Яне Куусела от Министерството на отбраната на Финландия. Той обаче отказва да даде повече подробности и допълва, че е важно да се изясни дали зад инцидента стои държавна структура или не. "Това трябва да бъде проверено, преди да се даде някакъв силен отговор", коментира още той.

В началото на октомври операторът на газопровода Balticconnector съобщи за внезапно намаляване на налягането в тръбите, което е признак за теч. Газопроводът свързва мрежите на Финландия и Естония. Малко по-късно стана ясно, че в близост има два повредени телекомуникационни кабела, свързващи Естония с Финландия и с Швеция.

Разследващите съобщиха за немерени "твърди предмети" в близост до повредената инфраструктура и анализираха дали имат нещо общо.

Данни на Maritime Traffic показаха, че само два кораба са се намирали  в близост до инцидентите - китайския NewNew Polar Bear и руския "Севморпут". Финландските власти коментираха, че са в контакт с Китай и Русия. Пекин отбеляза, че е готов да предостави информация за движението на кораба си в съзвучие с международното право. Москва обаче нарече "боклук" идеята, че може да е замесена в инцидента.

Това втори инцидент в последната година с газова инфраструктура по дъното на Балтийско море. През миналия септември при експлозия бяха разрушени три от четирите тръби на проекта "Северен поток", през който се доставяше природен газ от Русия до Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... какво се напъваш да снесеш смешен ?! нещо умно ли ?! не ти се е получило ... пак !! ... речи , що когато се прекъсне некой кабел , или газопровод в Балтийско , ВИНАГИ има над него рассийски карабъл ... ?! ... защо ве смислов ... ?! ... подлите украинци дебнат стаени под водата и само чакат некой мирен карабъл на най-мирната държава да мине и бързат да режат с ножовките , или да взривяват тротила ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
До: 0pk полезен, не се възбуждай излишно... вие не произвеждате кораби които плават! :D:D:D100% не е руско производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
0pk
преди 5 месеца
Веднага да се провери състава на котвата и ако се открие даже една тоталитарна молекула, да се стоварят такива санкции върху Мордор, че предните 12 пакета с пакети да им се сторят като детска игра! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още